Milliókat fizet az adóbesúgóknak a brit adóhatóság

Vágólapra másolva!
Egyre emelkedik annak az összegnek a mértéke, amelyet adócsalókat leleplező informátoroknak fizet ki jutalomként a brit adóhatóság. A Telegraph brit lap szerint a gazdasági válság óta egymillió fontot kaptak az informátorok.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió fontnyi összeget (360 millió forint) fizetett ki az adóhatóság Nagy-Britanniában a gazdasági válság kezdete óta azoknak, akiknek az információik révén adócsalókat tudtak leleplezni - jelentette a Telegraph brit lap internetes kiadása. A lap szerint a kifizetett díjak összege egyre emelkedik, ahogy egyre többen tesznek ilyen jellegű bejelentéseket.

Évente több százan kapnak ilyen jutalmat, amelynek összege 50 fonttól kezdve több ezerig terjedhet. A jutalom mértéke attól függ, mekkora eltitkolt adót sikerül behajtani az átadott információk alapján.

2008-ban például egy volt liechtensteini bankárnak 100 ezer fontot fizettek ki, miután brit adófizetők eltitkolt offshore számláiról adott át információkat az adóhatóságnak. Az adóhatóság azonban csak akkor fizet, ha már konkrét összegeket sikerült visszaszerezni az adóelkerülőktől. Ez a folyamat akár évekbe is telhet.

A brit adóhatóság hivatalosan nem reklámozza a jutalmakat, sőt egyes illetékeseik egyenesen tagadják, hogy fizetnének az információkért. Adószakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy míg a mérsékelt jutalmak hasznosak lehetnek az adóelkerülés elleni harcban, a kiemelt mértékű díjak már a kétes "fejvadász kultúra" elterjedéséhez vezethet.

A Telegraph szerint a tipikus informátor az adóelkerülőnek vagy üzleti partnere, üzlettársa, házastársa, alkalmazottja, de vannak "aggódó szomszédok", vagy olyan, aki kocsmában hallott valakit kérkedni az adócsalással, és erről tett bejelentést. A bejelentők személyazonosságát bizalmasan kezelik, csak bírósági eljárások esetén fedik fel.

A lap szerint Nagy-Britanniában 42 millió fontnyi eltitkolt adót szereztek vissza 2005 és 2009 között a bejelentéseknek köszönhetően.