Már korrupcióra sem költenek a görögök

Vágólapra másolva!
Nagyban mérsékelte a korrupciót Görögországban a válság egy jelentés szerint, miután a görög lakosság jó részének elfogyott az erre szánt pénze. A hatóságok tavaly 1403 korrupciós esetet vizsgáltak, de csak 393 esetben tettek feljelentést.
Vágólapra másolva!

Számottevően visszaszorult a korrupció Görögországban - mert nincs rá pénz. A lakosság a válság miatt nem engedheti meg magának, hogy a korábbi bőkezűséggel töltsön meg pénzzel borítékokat, amelyeket azután a megvesztegetendő állami hivatalnokoknak csúsztat diszkréten. Görögországban a legutóbbi - 2011-es évre vonatkozó - felmérés szerint az egészségügy és az adóhatóság volt a korrupció "húzóágazata".

"A válság ugyan nem számolta fel magát a korrupciót, de nagyban mérsékelte a megvesztegetési pénzeket. Nincsenek már súlyos korrupciós esetek, hatalmas összegű csalások" - mondta Leandrosz Rakincisz, akinek fő feladata a közszféra körmére nézni és feltárni annak tisztességtelenségeit.

Rakincisz éves jelentésében beszámolt arról, hogy 1403 korrupciós ügyben tartatott vizsgálatot, de ezek közül csak 393 esetben kezdődött ügyészi eljárás. Ezekben sem milliókról van szó. Rakincisz kiragadott példaként említett egy adóhivatalnokot, aki a vőlegényének adott igazolást arról, hogy rendezte adóügyeit, miközben a férfi 179 ezer euróval továbbra is tartozik az államkasszának.