Százak tüntettek a belga pedofil gyilkos exneje ellen

Vágólapra másolva!
Több száz ember vonult az utcára a belgiumi Namur közelében, hogy tiltakozzon Marc Dutroux volt felesége szabadin bocsátása ellen. A Brüsszeltől délkeletre fekvő város kolostorába tervez beköltözni az eredetileg 30 évre ítélt, de hamarabb kiengedett nő.
Vágólapra másolva!

Több százan tüntettek pénteken Belgiumban annak a kolostornak a közelében, amely hajlandó befogadni a pedofil gyermekgyilkos, Marc Dutroux börtönből szabaduló volt feleségét. Michelle Martin egy Namur környéki zárdába kerül. Az intézmény falára már korábban tiltakozó feliratokat festettek. A pénteki tüntetők megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy az egyebek között gyermeklányok fogva tartásáért és halálra éheztetéséért felelőssé tett Martin idő előtt szabadlábra kerülhet.

Dutroux feleségét 30 év börtönre ítélték. 1996-ban kezdte büntetésének letöltését, és mivel a büntetés felét már letöltötte, a belga szabályok értelmében szabadlábra helyezhető. Ennek a kérésének a napokban helyt is adott egy monsi bíróság, bár a végrehajtás még egyebek között az ügyészség fellebbezésének elbírálásától függ.

A bíróság kikötötte, hogy Martin az egykori bűntények helyszíneinek körzetében, Liege és Luxembourg tartományokban nem tartózkodhat, az áldozatok családjaitól távol kell tartania magát.

Michelle Martin a börtönben, 2003-ban vált el Dutroux-tól. Magát Dutroux-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és az ő esetében azt is kikötötték, hogy nem helyezhető idő előtt szabadlábra. A férfit hat gyermek- vagy kamaszlány elrablásában és megerőszakolásában, közülük kettő meggyilkolásában, kettő halálra éheztetésében, továbbá egy cinkostárs meggyilkolásában mondták ki bűnösnek.

A pénteki tüntetés résztvevői egyebek között azt hangoztatták, hogy a kolostor közelében három iskola is található. A szabadlábra helyezésről szóló döntés ellen általában is tiltakoztak, de külön kifogásolták, hogy az elítélt a környékükre kerül, hogy visszailleszkedjen a társadalomba.

A kolostor vezetése korábban úgy nyilatkozott, hogy nehéz döntés volt Martin befogadása, de az áldozatok családjával való együttérzéssel próbálták összeegyeztetni azt az alapelvüket, hogy intézményük mindenki előtt nyitva áll, aki segítségért folyamodik hozzájuk.