Üzemi baleset miatt leállították az újraindított japán atomerőmű egyik reaktorát. A fukusimai baleset miatt korábban az összes atomreaktort leállították Japánban, de az áramhiány miatt az Ohi erőmű két reaktorát újra kellett indítani.

Üzemi baleset történt hétfőn reggel abban a japán atomerőműben, amelynek két reaktorát újraindították az energiahiánnyal küszködő szigetországban. Leállt az Ohi atomerőmű négyes reaktorában a hűtőrendszer egyik szivattyúja - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat. A leállás azért történt, mert - egyelőre tisztázatlan okok miatt - víz került a szivattyút működtető dízel áramgenerátorba. Ez nem veszélyeztette az atomreaktor működését, mert beindult a hűtőrendszer pótszivattyúja, ugyanakkor az üzemi baleset biztosan nem fogja csillapítani az atomipar újraélesztése ellen tiltakozók indulatait.

Tavaly márciusban a pusztító földrengés és szökőár következtében nukleáris baleset történt a Fukusima-1 atomerőműben, hasadóanyagok kerültek ki a létesítményből, komoly környezetszennyezést okozva.

A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállítottak az összes működő atomreaktort is, azaz összesen 50 áramtermelő létesítményt. A nyári energiahiány miatt azonban júliusban újraindították az Ohi atomerőmű két reaktorát, ami indulatokat váltott ki.

Több tízezres tüntetések voltak az atomipar újraélesztése ellen, és csak olaj volt a tűzre, hogy az Ohi atomerőműben egy hónap alatt több kisebb baleset történt. Július 16-án például hirtelen megugrott a nyomás a hűtőrendszerben, ami nagy riadalmat keltett. A japán kormány azonban ragaszkodik az atomreaktorok újraindításához, mert tart attól, hogy az energiahiány kedvezőtlen hatással lesz a japán gazdaságra.