Nem bírta a nyomást, lemondott a román belügyminiszter

Vágólapra másolva!
A rá nehezedő nagy nyomás miatt lemondott tisztségéből a román belügyminiszter. Ioan Rus szerint a közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is lemond hétfőn Traian Basescu miatt.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta a lemondását hétfőn Ioan Rus román belügyminiszter, aki a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében a belügyminisztériumra nehezedő "számottevő nyomásgyakorlás" miatt döntött így - ezt maga a távozó miniszter jelentette be hétfőn.

Rus közölte azt is, hogy hétfőn Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtja lemondását. Rus konkrétan Traian Basescu felfüggesztett államfőt és Crin Antonescu ideiglenes államelnököt nevezte meg azon politikusok közül, akik részéről nyomás nehezedett rá. Leszögezte: nem lesz részese semmilyen törvénytelenségnek.

Basescu és a tavasszal hatalomra került Victor Ponta kormánya között az első perctől politikai és presztízscsata zajlik, amelyben a kormányzó pártok többek között alkotmánysértéssel, illetve a kormány jogköreinek bitorlásával vádolták az elnököt, és parlamenti többségükkel élve július elején fel is függesztették a posztjáról. Az államfő sorsáról népszavazásnak kellett volna döntenie, ám a múlt heti referendumon a részvétel nem érte az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt.