Leszerelt katona rendezett vérfürdőt az amerikai templomban

Vágólapra másolva!
Amerikai sajtóértesülések szerint egy negyvenéves, leszerelt katona követte el a wisconsini szikh templom elleni támadást, amelyben hat embert megölt, és ő maga is életét vesztette. A CNN szerint a férfi a fehér felsőbbrendűség hirdetője volt, félautomata pisztolyát pedig jogszerűen birtokolta.
Vágólapra másolva!

Egy negyvenéves leszerelt katona, Wade Michael Page követte el a wisconsini Oak Creekben a szikh templom elleni támadást, amelyben hat embert megölt, és ő is életét vesztette - közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva a Fox News és a CNN.

Page, aki korábban az észak-karolinai Fort Braggben szolgált, a CNN szerint a fehér felsőbbrendűség hirdetője volt. Szemtanúk szerint a támadó fekete nadrágot és fehér, ujjatlan trikót viselt, a karján a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra utaló 9/11 tetoválással. Page a Milwaukee külvárosának tekintett, 35 ezres Oak Creek szomszédságában, Cudahyban lakott.

A támadó már a templom felé haladva, a parkolóban lövöldözni kezdett egy 9 milliméteres, félautomata pisztollyal, amelyet hivatalos forrásból származó értesülés szerint jogszerűen birtokolt. A templomban négy, az épületen kívül is két személlyel végzett. Az elkövető a templomon kívül tűzharcba keveredett két rendőrrel, közülük az egyiket több lövéssel megsebesítette, mire a másik agyonlőtte.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a szikh templom ellen vasárnap elkövetett fegyveres támadást belföldi terrorcselekménynek tekinti, ezért saját hatáskörébe vonta az ügyben folyó nyomozást. A "belföldi, terrorista típusú incidens" elkövetőjének hivatalosan sem a személyazonosságát, sem a lehetséges indítékát nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség a nap folyamán később tart majd sajtótájékoztatót.

A támadásnak négy sebesültje is volt. A halottak nemét és korát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra. Hétfőn közölt szemtanúi nyilatkozatok szerint az áldozatok kora 20 és 70 év közötti, és közöttük van a közösség több vallási vezetője. A rendőrség azt feltételezi, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Több szemtanú viszont azt mondta, hogy a tettesek többen lehettek, és túszokat is ejtettek, de ezt hivatalos források nem erősítették meg.

A monoteista, a hindu kasztrendszert és a nők muszlim szegregációját egyaránt elutasító szikh vallást mintegy félezer évvel ezelőtt Nának guru alapította az indiai Pandzsábban. A Szikh Koalíció nevű, New York-i központú érdekvédő szervezet szerint az Egyesült Államokban több mint 700 alkalommal fordult elő, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bántalmazták a vallás követőit, mert muszlimnak nézték őket. A szikh férfiak turbánt és szakállt viselnek.

Az esetről az amerikai elnököt is értesítették. Barack Obama közleményben fejezte ki a saját és a felesége együttérzését a wisconsini áldozatok hozzátartozóinak, és ígéretet tett rá, hogy a szövetségi kormány minden támogatást megad a tragikus erőszakcselekmény felderítéséhez. Obama rámutatott, hogy a szikhek tagjai a szélesebb értelemben vett amerikai családnak, és hozzájárultak annak gyarapításához. Mitt Romney, a republikánusok leendő elnökjelöltje "értelmetlen erőszakcselekménynek" nevezte a történteket.