A tátrai erdő megmentésére költi zsebpénzét egy kisfiú

Vágólapra másolva!
Egy szlovák kisfiú a megspórolt pénzét a tátrai erdőséget pusztító kártevők elriasztására, vagyis az erdők megmentésére áldozta. Sokszor kirándul a Tátrában a családjával, és aggasztják a fákat rágó kéregbogarak.
Vágólapra másolva!

Minden megtakarított pénzét a Magas-Tátra fáit pusztító kéregbogarak elleni védelem céljára adományozta egy 12 éves szlovák kisfiú. Matej Jurcisin 5000 eurós (1,4 millió forintos) adományt tett a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) javára, amely 2004 novembere, a hárommillió köbméternyi fát a Magas-Tátrában megrongáló szélvihar óta küzd a kéregbogarakkal.

"Nagyon gyakran járunk a Tátrába, és aggódunk amiatt, ami ott történik" - mondta el a fiú anyja, Alica Jurcisinová, akinek hivatalosan jóvá kellett hagynia az adományozást az esetről beszámoló SITA szlovák hírügynökség szerint.

A nemzeti park közölte: a pénzből 500 feromoncsapdát vásárol, és rendszeres jelentést küld Matejnek a helyzetről. A feromoncsapda a nőstény rovar által kibocsátott fajspecifikus illatanyag (szexferomon) mesterségesen előállított változatával vonzza magához és ejti csapdában a rovarokat.