Az algériai külügyminiszter lesz Kofi Annan utódja

Vágólapra másolva!
Várhatóan Lahdar Brahimi lesz az ENSZ szíriai válságért felelős különmegbízottja. Kofi Annan, a szervezet korábbi főtitkára a múlt héten jelentette be, hogy nem folytatja a közvetítést a szíriai válságban.
Vágólapra másolva!

Várhatóan Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter lesz az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja Kofi Annan után, aki úgy döntött, nem folytatja a szíriai válság rendezését szolgáló közvetítést. A Reuters hírügynökség diplomáciai forrásokból úgy értesült, a jövő héten jelentik be, hogy a 74 éves veterán algériai politikus lesz a szíriai különmegbízott.

Kofi Annan, az ENSZ egykori, Nobel-békedíjas főtitkára a múlt héten döntött úgy, hogy nem folytatja a közvetítést a szíriai válságban. Döntését azzal indokolta, hogy "nem kapta meg azt a támogatást, amelyet az ügy megérdemelt volna". Kifogásolta, hogy miközben a szíriai népnek óriási szüksége lenne a cselekvésre, az ENSZ BT-ben egymásra mutogatás, egymás kölcsönös kárhoztatása zajlik.

Lahdar Brahiminak nagy tapasztalata van a válságrendezésben. A politikus a kilencvenes évek elején volt algériai külügyminiszter, majd az ENSZ-nek dolgozott számos békemisszióban. A világszervezet zaire-i, jemeni, haiti, illetve afganisztáni megbízottja volt, és hét évvel ezelőtt Kofi Annan akkori főtitkár tanácsadójaként tevékenykedett. 1991-ben közvetített a Palesztin Felszabadítási Szervezet és Libanon tárgyalásain.