Lazítottak a biztonsági zárlaton Fukusimában

Vágólapra másolva!
A japán kormány szerint az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima tartomány egyes részei már biztonságosak, ezért Naraha városának zárlatát meg is szüntették. Az ott lakók azonban csak napközben tartózkodhatnak lakásaikban, éjszakára el kell menniük. Több volt lakó ugyanakkor tüntet, mondván a város nem biztonságos.
Vágólapra másolva!

Megszüntette a belépési tilalmat az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima tartomány egyes részein a japán kormány - közölte pénteken az NHK japán hírportál.

Naraha városának zárlata csütörtök éjféltől megszűnt, és néhány lakos már vissza is tért otthonába. A kormány adatai szerint a radioaktív sugárzás szintje már elég alacsony ahhoz, hogy az emberek napközben a lakásaikban tartózkodhassanak, az éjszakát azonban nem tölthetik ott.

Voltak lakosok, akik a lezárt régió határánál tiltakoztak a város megnyitása ellen, mert úgy vélik, Narahában még mindig magasak az egészségügyi kockázatok, és a környezet különösen a gyerekek számára nem biztonságos. A tüntetők szerint a kitelepítés idejének lerövidítése azt is jelenti, hogy a balesetet szenvedett fukusimai atomreaktor üzemeltetőjének kevesebb kártérítést kell fizetnie.