Az egyiptomi elnök leváltotta a védelmi minisztert

Vágólapra másolva!
Az előző elnök, Hoszni Mubarak védelmi minisztere volt húsz évig, valamint az Egyiptomot átmenetileg irányító katonai tanács vezetője Huszein Tantavi, akit vasárnap azonnali hatállyal leváltott a jelenlegi egyiptomi államfő. Mohamed Murszi a vezérkari főnököt is elküldte. A két leváltott vezető ugyanakkor Murszi tanácsadója lesz.
Vágólapra másolva!

Mohamed Murszi egyiptomi államfő vasárnap azonnali hatállyal leváltotta Huszein Tantavi védelmi minisztert és Szami Anan vezérkari főnököt - jelentette be Jasszer Ali elnöki szóvivő.

Az elnök egyben hatályon kívül helyezte azt az - alkotmányt módosító, az elnöki hatalmat csorbító és a katonai vezetésnek kiterjedt hatalmi jogköröket biztosító - alkotmányos nyilatkozatot, amelyet az országot irányító Legfelsőbb Katonai Tanács az elnökválasztás közeledtével, júniusban adott ki.

A leváltott Tantavi tábornok húsz évig volt Hoszni Mubarak védelmi minisztere, majd Mubarak bukása után az Egyiptomot 17 hónapig irányító Legfelsőbb Katonai Tanácsot vezette. Az államfő a két leváltott vezetőt ugyanakkor tanácsadójává nevezte ki. Az új védelmi miniszter Abdel-Fattah esz-Szisszi lett, és Mohamed Murszi alelnökké nevezett ki egy magas beosztású bírót, Mahmud Mekkit.