Már 250 halottja van az iráni földrengésnek

Vágólapra másolva!
Legalább 250 ember meghalt, és több mint kétezer megsérült az Irán északnyugati részén szombaton pusztító két földrengésben.
Vágólapra másolva!

A szombaton késő délután bekövetkezett földrengés óta óráról órára emelkedik az áldozatok száma, és a hatóságok attól tartanak, hogy az újabb összesítések sem mutatnak teljes képet a tragédia nagyságáról, mert sok sérültnek válságos az állapota. Több száz embert sikerült élve kimenteni a romok alól, jóllehet az éjszaka jelentősen nehezítette a mentőalakulatok munkáját. Vasárnapra befejezték a mentési munkálatokat. A belügyminisztérium válságstábjának a vezetője azt mondta, más senki sincs a romok alatt.

Az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt. A két nagy erejű földmozgást azóta legalább negyven utórengés követte. Varzegánban és a közeli Ahár városában mintegy 210 túlélőt emeltek ki a romok alól. Kelet-Azerbajdzsán tartományt jobbára azeri kisebbség lakja.

Forrás: AFP/ISNA/Farshid Tighehsaz

Az iráni média közlése szerint hat falu megsemmisült, mintegy hatvanban pedig a házak fele dőlt romba. Százhúsz faluban keletkeztek károk. Az iráni honlapokon közzétett képek árulkodnak a természeti csapás pusztító erejéről, megsemmisült házakat, romokba temetett gépkocsikat és fehér lepellel letakart holttestek sokaságát látni rajtuk.

A varzegáni kórházba mintegy ötszáz sérültet vittek, de az ott dolgozó két orvos nem tudja ellátni őket, és tetézi a bajt a gyógyszer- és az élelmiszerhiány. A Vörös Félhold szerint mintegy 16 ezer ember zsúfolódott össze egy menedékhelyül szolgáló sportpályán. Többségük koldusbotra jutott, vagy nem mer visszamenni otthonába. A szervezet háromezer sátrat, takarókat és élelmiszert osztott szét közöttük.

Az IRNA hírügynökség szerint 66, keresőkutyákkal ellátott mentőcsapat kutat a túlélők után, és 185 mentőkocsi érkezett a térségbe.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.