Az ENSZ-főtitkár szerint drasztikusan romlott a humanitárius helyzet. Az Aszad-rezsim volt miniszterelnöke szerint a szíriai vezetés az összeomlás szélére jutott.

A szíriai humanitárius és emberi jogi helyzet drasztikus romlásáról és több mint egymillió menekültről írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanács elnökének kedden küldött levelében, arra kérve a nemzetközi közösséget és a régió országait, hogy tegyenek meg mindent a szíriai erőszak megfékezése érdekében.

A diplomata azt írta, hogy a becslések szerint "jóval több mint egymillió" ember kényszerült elhagyni otthonát a közel-keleti országban 17 hónapja folyó erőszak miatt, és több mint 130 ezren menekültek külföldre a harcok elől. A menekültáradat, illetve a civil infrastruktúra és a lakóházak lerombolása súlyos problémát jelent Szíria-szerte - írta a főtitkár.

Ban levelében arról is beszámolt, hogy "továbbra is folytatódnak a súlyos emberi jogsértések Szíriában, köztük a nehézfegyverzet civil lakosság elleni bevetése, emberrablás és önkényes fogva tartás, civilek mesterlövészek általi legyilkolása, jogtalan kivégzések és a sebesült civilek orvosi ellátásának megtagadása".

"Azzal fordulok a külső szereplőkhöz, elsősorban a régió országaihoz, hogy vállalják felelősségüket, és tegyenek meg mindent, amit tudnak annak érdekében, hogy véget vessenek a folyamatnak" - írta az ENSZ-főtitkár.

Közben az Aszad-rezsim volt miniszterelnöke, aki átállt a felkelők oldalára, azt állította, hogy a szíriai vezetés az összeomlás szélére jutott, és már csak az ország területének 30 százalékát ellenőrzi. Rijád Hidzsáb felszólította Szaúd-Arábiát, Katart és Törökországot, hogy  az eddiginél is jobban segítsék az ellenzéket.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint csak kedden legalább hetvenen haltak meg az országban. Az áldozatok között tíz gyerek és három nő is van. A szíriai konfliktus várhatóan meghatározza majd a kedden Mekkában megnyílt iszlám csúcstalálkozót.

A világ tanácstalanul nézi a szíriai vérontást, egyelőre a diplomáciára és a szankciókra bízzák a konfliktus alakulását. A beavatkozást az oroszok és Kína vétója gátolja, így Obama csak a háttérből támogathatja a felkelőket.