Elhunyt a szinglikultusz anyja

Vágólapra másolva!
90 éves korában elhunyt Helen Gurley Brown, aki 32 éven át volt a Cosmopolitan magazin főszerkesztője. Sikerkönyve, a Szex és a szingli lány megváltoztatta az egyedülálló nőkről kialakított képet.
Vágólapra másolva!

Rövid kórházi kezelés után, 90 évesen elhunyt Helen Gurley Brown New Yorkban - közölte hétfőn a Cosmopolitan című lapot kiadó Hearst vállalat. A Cosmopolitan egykori legendás főszerkesztője haláláig a magazin 64 nemzetközi kiadásáért felelt.

Forrás: Kongresszusi Könyvtár/John Bottega
Forrás: Kongresszusi Könyvtár/John Bottega

Helen Gurley Brown 1966-ban

Helen Gurley Brown egy reklámcégnél kezdte a karrierjét, majd hamarosan a nyugati part legjobban fizetett reklámszövegírója lett. 37 évesen férjhez ment, majd egy évvel később a férje tanácsára írt könyvet arról az időszakról, amit munkájában sikeres egyedülálló nőként élt meg. A Sex and the Single Girl (Szex és a szingli lány) rövid időn belül bestseller lett, 16 nyelvre lefordították, és 28 országban jelent meg.

A könyv arra bátorította a fiatal nőket, hogy vállalják a szingli életmódot, valósítsák meg magukat a munkájukban, alakítsanak ki párkapcsolatot házasság előtt is, és találjanak élvezetet a szexben. Mikor 2006-ban a Sex and the Single Girl című könyvéről kérdezték, azt válaszolta: "mielőtt megírtam volna a könyvet, úgy gondolták, hogy a szex a férfi kiváltsága, a nő szerepe pedig csupán az, hogy a férfi kedvében járjon. Én viszont megírtam az igazságot: a szex nő és férfi számára is élvezetet jelent".

1965-ben a Hearst felkérte Gurley Brownt, hogy legyen a Cosmopolitan magazin főszerkesztője. A magazin élén eltöltött 32 év alatt látványosan megnőttek a Cosmopolitan eladásai és reklámbevételei. Ő alkotta meg az öntudatos, szexualitását megélő, anyagilag független cosmo-girl figuráját. Ahogy híressé vált mondása is összegzi: "A jó lányok a mennybe jutnak, a rossz lányok bárhová".

Forrás: AFP/Newsmakers/George De Sota
Forrás: AFP/Newsmakers/George De Sota

Önmeghatározása szerint azoknak a nőknek kívánt szólni, akik hozzá hasonlóan nem részesültek a kivételes szépség vagy a társadalmi rang privilégiumában - írta halála kapcsán a Washington Post. Írásaival arra kívánta inspirálni őket, hogy vállaljanak több felelősséget, és vegyék kezükbe sorsukat. "Az ágyból nem vezet út a csúcsra, de még annak közelébe se" - írja a Sex and the Single Girl c. könyvében. "Magadnak kell megcsinálnod, és saját magadnak elkezdened".

Az általa alkotott női szerepek azóta is igazodási pontot jelentenek a szingli nőknek. Helen Gurley Brown olyan fiktív karakterek megformálását ihlette, mint a Szex és New York Carrie Bradshaw-ja vagy a Le a szerelemmel Babara Novak-ja. Michael Bloomberg, New York polgármestere szerint New York városa egy olyan embert veszített el, aki "nem csak a médiaipart változtatta meg, de a nemzet kultúráját is."