Nincs engedély Malina Hedvig szellemi állapotának vizsgálatára

Vágólapra másolva!
Elutasította a nyitrai bíróság Malina Hedvig szellemi állapotának kivizsgálását. A vizsgálatot korábban az ügyész kérte, hogy kiderüljön, milyen állapotban tett vallomást a fiatal nő hat évvel ezelőtti megverésekor. A döntés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Elutasította a nyitrai járásbíróság első fokon a Malina Hedvig ellen zajló eljárás ügyészének azt a kérvényét, hogy indítványozza a fiatal nő szellemi állapotának intézeti kivizsgálását - közölte az MTI pozsonyi irodájával Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje kedden. A döntés még nem jogerős, mivel az ellen panasszal élhet a kérvényt beadó ügyész. Az intézeti kezelés elutasításáról vagy elrendeléséről a nyitrai kerületi bíróság hozhat határozatot, várhatóan néhány héten belül.

A Nyitrán közel hat éve megvert egykori diáklány - ma kétgyermekes anya - intézeti kivizsgálását azt követően kérte az ügyész, hogy a nyitrai járásbíróság által júniusban elrendelt elmeorvosi kivizsgáláson megjelent ugyan, de nem állt szóba a pszichiáterrel. A vizsgálatnak az azt indítványozó főügyészség szerint arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején.

Választ vár az ügyész arra a kérdésre is, milyen volt Malina személyisége, intellektusa és lelkiállapota 2006 augusztusában és szeptemberében, helyes volt-e a Hedviget kezelő trencséni pszichiáter, Jozef Hasto diagnózisa és eljárása, nem manipulálta-e a páciens emlékeit, és nem sugalmazta-e neki azt a képzetet, hogy a támadás úgy zajlott le, ahogyan elmondta. További kérdés, hogy ha Malina lelkiállapota a támadást és a rendőrségi kihallgatást követően tényleg olyan volt, ahogy azt az őt kezelő pszichiáterek leírták, hogyan lehetett képes 2006. szeptember 19-én kitűnő eredménnyel letenni az államvizsgát.

Játszanak Malinával ügyvédje szerint

Roman Kvasnica szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, milyen döntést hoz az intézeti kivizsgálás indítványa kapcsán a nyitrai kerületi bíróság, de reméli, hogy a józan belátás dönt majd és nem teszik ki újabb megpróbáltatásoknak védencét és két kisgyermekét. Amennyiben a feljebbviteli bíróság mégis elrendelné az intézeti kivizsgálást, Kvasnica követni kívánja védencét a kivizsgálás helyszínéül szolgáló intézetbe is.

"Védencemnek joga van arra, hogy az ügyvédje jelen legyen ezeken a kivizsgálásokon és az illetékes hatóságoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy egy fiatal anyát ne szakíthassanak el a kisgyermekeitől" - nyilatkozta az MTI-nek Roman Kvasnica. Leszögezte: védence eddig sem utasította el a bíróság által elrendelt kivizsgálást, de az ügyében gyanúsítottként nem hajlandó vallomást tenni, akkor sem "ha a kérdéseket pszichiáter teszi fel." "Az ami jelenleg Malina Hedviggel szemben folyik, nem más, mint az ügyészség vezetésének köréből kikerülő szűk csoport tagjainak játéka" - tette hozzá Kvasnica.