Orbán-paktummal hozták hírbe a román államfőt

Vágólapra másolva!
Bocsánatkérést vár Traian Basescu felfüggesztett román államfő az Oroszország Hangja nevű orosz állami rádiótól, amely azt állította, hogy Basescu és Orbán Viktor titkos paktumot kötött Székelyföld területi autonómiájáról.
Vágólapra másolva!

A rádió azt állította, hogy e paktum alapján támogatta Orbán Viktor Basescut a leváltásáról szóló romániai népszavazáson. A rádió szerint ennek a támogatásnak tulajdonítható az, hogy a romániai magyarok közül nagyon kevesen mentek el szavazni a referendumon, és ezzel Basescut segítették. (Az elsöprő többség Basescu eltávolítására szavazott, de a népszavazás érvénytelen lett, mert nem vettek részt rajta elegen.)

Basescu hazugságnak nevezte az orosz rádió állítását. "Hogy lehet ilyesmit feltételezni? Ez a legsértőbb, amit állíthattak, hiszen a románok nem választhattak maguknak olyan államelnököt, aki elárulja őket. Hogy gondolják, hogy egy román államfő az alkotmányt megsértve odaad egy darab területet, hogy az autonóm legyen?" - fakadt ki Basescu az orosz rádiónak adott interjújában.

Székelyföld Erdély egyetlen olyan nagyobb régiója, ahol többségben vannak a magyar nemzetiségű lakosok. Területi autonómiájának kérdése a román politikai életben tabunak számít.

A felfüggesztett román államfő nem tagadta, hogy a magyar kormányfő állásfoglalása a referendum ügyében valóban neki kedvezett, hiszen ő és Orbán hagyományosan támogatják egymást a választásokon. Példaként említette, hogy ő is arra buzdította a magyarországi románokat, szavazzanak a Fideszre a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon.

"Be kell vallanom, hogy Orbán Viktorral a politikán kívül is van kapcsolatom" - tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy "Romániának és Magyarországnak is gondjai voltak a NATO- és az EU-csatlakozás előkészítésében, és kölcsönösen támogattuk egymást". Basescu hozzátette, hogy ez a támogatás természetes, hiszen a volt kommunista országok ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek, ráadásul ő és Orbán Viktor ugyanannak az európai politikai családnak a tagja.