Orbán-paktummal hozták hírbe a román államfőt

2012.08.15. 21:17

Bocsánatkérést vár Traian Basescu felfüggesztett román államfő az Oroszország Hangja nevű orosz állami rádiótól, amely azt állította, hogy Basescu és Orbán Viktor titkos paktumot kötött Székelyföld területi autonómiájáról.

A rádió azt állította, hogy e paktum alapján támogatta Orbán Viktor Basescut a leváltásáról szóló romániai népszavazáson. A rádió szerint ennek a támogatásnak tulajdonítható az, hogy a romániai magyarok közül nagyon kevesen mentek el szavazni a referendumon, és ezzel Basescut segítették. (Az elsöprő többség Basescu eltávolítására szavazott, de a népszavazás érvénytelen lett, mert nem vettek részt rajta elegen.)

Basescu hazugságnak nevezte az orosz rádió állítását. "Hogy lehet ilyesmit feltételezni? Ez a legsértőbb, amit állíthattak, hiszen a románok nem választhattak maguknak olyan államelnököt, aki elárulja őket. Hogy gondolják, hogy egy román államfő az alkotmányt megsértve odaad egy darab területet, hogy az autonóm legyen?" - fakadt ki Basescu az orosz rádiónak adott interjújában.

Székelyföld Erdély egyetlen olyan nagyobb régiója, ahol többségben vannak a magyar nemzetiségű lakosok. Területi autonómiájának kérdése a román politikai életben tabunak számít.

A felfüggesztett román államfő nem tagadta, hogy a magyar kormányfő állásfoglalása a referendum ügyében valóban neki kedvezett, hiszen ő és Orbán hagyományosan támogatják egymást a választásokon. Példaként említette, hogy ő is arra buzdította a magyarországi románokat, szavazzanak a Fideszre a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon.

"Be kell vallanom, hogy Orbán Viktorral a politikán kívül is van kapcsolatom" - tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy "Romániának és Magyarországnak is gondjai voltak a NATO- és az EU-csatlakozás előkészítésében, és kölcsönösen támogattuk egymást". Basescu hozzátette, hogy ez a támogatás természetes, hiszen a volt kommunista országok ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek, ráadásul ő és Orbán Viktor ugyanannak az európai politikai családnak a tagja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK