Egészségügyi szükségállapotot hirdettek Dallasban

Vágólapra másolva!
A nyugat-nílusi vírus terjedése miatt egészségügyi szükségállapotot hirdetett szerdán Dallasban a Texas állambeli város polgármestere. Repülőgépről fogják irtani a szúnyogokat.
Vágólapra másolva!

Texasban az év eleje óta tizenhét ember halálát okozta a vírus, a legtöbb haláleset Dallasban volt. Mike Rawlings polgármester azzal indokolta radikális lépését: nem akarja, hogy további halálesetek terheljék a lelkiismeretét.

A dallasi hatóságok kérni fogják Texas államot, hogy a város egész területén szervezzék meg a kórokozót terjesztő moszkitók irtását. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az ilyen mértékű szúnyogirtáshoz öt fertőtlenítő repülőgépre lesz szükség.

Az ABC amerikai hírtelevízió internetes oldalán olvasható beszámoló szerint az irtás már csütörtök este megkezdődhet. A városban hasonlóra 1966-ban volt legutóbb szükség, amikor a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladást igyekeztek megfékezni.

A dallasi városi tanácsban sokan aggódnak a permetezés egészségügyi hatásai miatt. Rawlings azzal nyugtatja a lakosokat, hogy a légi irtás sokkal alacsonyabb dózisú hatóanyaggal történik, mint a már alkalmazott földi, és a közelmúltban biztonsággal elvégezték Kaliforniában, Massachusettsben és New Yorkban is.

Az AFP hírügynökség szerint az Egyesült Államokban a nyugat-nílusi vírus az év eleje óta 693 megbetegedést okozott, 26 ember belehalt a fertőzésbe. Ugyanebben az időszakban csak Texasban 381 ember kapta el a kórt, Dallasban legalább tizennégy ember vesztette életét a 128 megbetegedett közül. Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamban észlelték a vírusfertőzést, az esetek 80 százalékát Texas mellett Mississippiben és Oklahomában jegyezték fel.

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre - esetlegesen lovakra - történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában lázzal jár. Az esetek egy részében a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, mely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.