Elhagyja Szíriát az ENSZ-misszió

Vágólapra másolva!
Az egyre véresebb polgárháború jelentette közvetlen veszély miatt véget vet szíriai megfigyelő missziójának az ENSZ Biztonsági Tanácsa - jelentette be a szervezet csütörtökön New Yorkban. Csak egy kis kapcsolattartó iroda marad az országban.
Vágólapra másolva!

A döntést a tanács soros elnöke, a francia ENSU-nagykövet, Gerard Araud közölte. A misszió mandátuma vasárnap jár le, a határozat értelmében azt nem hosszabbítják meg - írta beszámolójában a New York Times amerikai lap internetes kiadása.

A Bassár el-Aszad rezsimje ellen kirobbant lázadás harci cselekményei az utóbbi két hónapban gyakorlatilag a szállásukul szolgáló damaszkuszi szállodába zárták az ENSZ munkatársait. Ott sem votlak azonban biztonságba: szerdán a hitel előtt robbant bomba. Egyikük sem sérült meg, de az eset feltehetően nagy súllyal esett a latba a misszió sorsáról döntő csütörtöki zárt ülésen.

Az ENSZ BT missziójának felállítása része volt a Kofi Annan különmegbízott által kidolgozott hatpontos béketervnek, mely azonban teljes kudarcot vallott. Annan két hete le is mondott, látva a másfél éve tartó konfliktus kezelhetetlenségét.

Csütörtöki, nem hivatalos forrásból származó információk szerint Lahdar Brahimi volt algériai külügyminiszter hajlandó elfoglalni az Kofi Annan posztját, és határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen új stratégiával próbálja megfékezni a szíriai rezsimet és annak ellenzékét.