Az ecuadori követségre is bemennének a britek Assange-ért

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia Ecuador londoni nagykövetségére való behatolással fenyegetőzik, hogy letartóztathassa Julian Assange-t - közölte szerdán a dél-amerikai állam külügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján határozottan visszauasította a brit fenyegetést, amely szerinte nem illik egy civilizált, demokratikus, szabálykövető államhoz. Kijelentette, ha megtörténik a behatolás, országa azt ellenséges cselekedetnek tekinti, és válaszolni fog rá. Azt ígérte, hogy csütörtökön nyilvánosságra hozzák az Assange menedékkérelme ügyében hozott döntést. (Ezt Ecuador már júniusban is ígérte.)

A bizalmas kormányzati dokumentumok kiszivárogtatásával foglalkozó Wikileaks alapítójaként ismert ausztrál Julian Assange június óta tartózkodik Ecuador londoni követségén. Menedékjogot kért, mert a brit hatóságok ki akarják adni Svédországnak, ahol nemi erőszakkal vádolják. Assange tagadja a terhére rótt vádakat, és attól tart, hogy ha kiadják, előbb-utóbb az Egyesült Államokban köt ki, ahol a kiszivárogtatások miatt kémkedésért helyezhetik vád alá.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán olvasható beszámoló szerint egy 1987-es törvény felhatalmazza a brit hatóságokat arra, hogy bizonyos esetekben felfüggesszék a más államok követségeit megillető immunitást, ilyen esetben pedig behatolhatnának az épületbe. A cikk megjegyzi, hogy ha Assange meg is kapná a menedékjogot, az Ecuadorba távozáshoz brit területre kellene lépnie, így bizonyára letartóztatnák.