Tíz aktivista kitűzte a japán zászlót azon szigetek egyikén, amelyeket Kína is magának követel. Megromolhat a két ország viszonya, Kínában tüntetések kezdődtek Japán ellen.

Tíz japán aktivista partra szállt vasárnap hajnalban a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek egyikén - írta a BBC. A szigetek Japán ellenőrzés alatt állnak, de Kína és Tajvan is igényt tart rájuk.

A japánok partraszállása után több kínai városban is tüntetések kezdődtek. Kuangcsou városában több mint száz ember gyűlt össze a japán konzulátus előtt, és azt követelik, hogy a japánok hagyják el a szigeteket.

Kína korábban hivatalosan jelezte, hogy a japán politikusok által tervezett megemlékezést területi szuverenitása megsértésének fogja tekinteni, a japán kormány pedig nem adott engedélyt a flottillának a kikötésre.

Már a kínaiak is jártak ott

A húsz hajóból álló flottillát japán politikusok szervezték, állításuk szerint az a céljuk, hogy hazájuk második világháborús kapitulációjának évfordulója alkalmából az apró, lakatlan szigetcsoporton megemlékezzenek a japán katonai áldozatokról.

Az egyik szervező, Kodzsima Kenicsi ugyanakkor nem titkolta, hogy mi az utazók valódi szándéka. "Meg akarom mutatni a nemzetközi közösségnek, hogy ezek a szigetek a mieink. Japán jövője a tét" - mondta a Tokióhoz közeli Kanagava városban dolgozó helyi politikus az AFP hírügynökség tudósítójának.

Az út előzménye, hogy pénteken a japán hatóságok kínai aktivistákat toloncoltak ki a szigetekről. A vasárnap partra szálló japán aktivisták a kínaiakhoz hasonlóan kitűzték saját országuk zászlaját.

Megéri megszerezni a szigeteket

A Szenkaku (kínaiul: Tiaojü-)szigetekről régóta vita van a két állam között. Kína szerint az ókor óta területe részét képezik, Japán viszont azt állítja, hogy az 1890-es években, az után vonta őket ellenőrzése alá, hogy meggyőződött a lakatlanságukról. 2010-ben a két ország viszonya mélypontra került, miután a japán hatóságok a térségben letartóztatták egy kínai halászhajó kapitányát, bár később elengedték.

A szigetek jelentősége, hogy fontos tengeri útvonalak mellett fekszenek, a környező vizek halban gazdagok, ráadásul potenciális olaj- és gázlelőhelyek is vannak a közelben.