Felfüggesztett halálbüntetésre ítélték a bukott kínai pártvezér feleségét

Vágólapra másolva!
Egy brit üzletember meggyilkolásában találták bűnösnek. Po Ku Kaj-lajnak így valószínűleg élete végéig börtönben kell maradnia.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélte a kínai Hofej város bírósága Po Ku Kaj-lajt (Bo Gu Kailai), a volt csungkingi párttitkár feleségét, akit bűnösnek találtak Neil Heywood brit üzletember meggyilkolásában - írja internetes oldalán a Guardian című brit napilap.

Az ügyet augusztus 9-én tárgyalták, még akkor ismertették a tavaly novemberben elkövetett bűncselekmény bizonyítékait, és Ku Kaj-laj maga is bevallotta, hogy előre megfontolt szándékkal követte el tettét. "A tragédia miattam történt" - mondta akkor a kínai bíróság előtt Ku Kaj-laj, a korábban nagy hatalmú és népszerű Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár felesége.

A nő a vád szerint tavaly novemberben egy italozás során megmérgezte Neil Heywood angol üzletembert. Ku Kaj-laj fia és az angol üzletember anyagi okok miatt összeveszett, és ezért az anya azt gondolta, hogy a fia élete veszélyben van.

A két évre felfüggesztett halálbüntetés Kínában lényegében az életfogytig tartó szabadságvesztéssel egyenértékű. A Po család házi alkalmazottját, aki a gyilkosságban a nő segítéségére volt, kilenc év börtönre ítélték.