Kegyelmet kér a Pussy Riot tagjainak az ortodox egyház

2012.08.21. 19:43

Az orosz ortodox egyház megbocsátott és kegyelmet kér a Pussy Riot punkzenekar tagjainak, akiket kétéves börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy templomi fellépésükért. Az egyházi vezetők szerint a hatóságoknak rövidre kell zárniuk az ügyet.

Az orosz ortodox egyház vezetői kegyelmet kértek a Pussy Riot punkegyüttes három elítélt tagjának - írta a Christian Post washingtoni székhelyű keresztény lap az internetes oldalán.

"Imádkozunk azért és reménykedünk abban, hogy ezek a fiatal nők és mindazok, akik Oroszországban és másutt ilyen szentségtörő tetteket hajtanak végre, felismerik cselekedetük szörnyűségét. Ennek ellenére az egyház a törvény adta keretek között kegyelmet kér számukra" - mondta Makszim Kozlov atya, akit az orosz állami tévé idézett. A híradás szerint Tyihon Sevkunov, a moszkvai Szretyenszkij kolostor vezetője - aki egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök lelki vezetője is - vasárnap az állami televízióban bejelentette, hogy egyháza megbocsátott a zenekar tagjainak a februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott punk imáért, és a hatóságoknak rövidre kell zárniuk az ügyet.

Az orosz ortodox egyház vezető testülete, a Legfelső Egyházi Tanács már pénteki nyilatkozatában azzal a kéréssel fordult az orosz állami szervekhez, hogy "a törvény adta lehetőségeken belül tanúsítsanak könyörületet" az elítéltekkel szemben, annak a reményében, hogy az érintettek a jövőben tartózkodni fognak az újabb szentségtörő cselekedetektől.

Az együttes három tagját pénteken nem jogerősen két-két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. "Durván megsértették a társadalmi rendet" - mondta az ítélet felolvasásakor a bírónő. A feminista punkegyüttes tagjai az orosz ortodox egyház központi templomában maszkban, gitárral a nyakukban "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyin azóta megválasztott orosz államfőt. (Az ügyről itt olvashat bővebben.)