Zsidózást gyanít az osztrák ügyészség egy pártelnök Facebook-oldalán

2012.08.22. 13:36

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség antiszemita uszítás gyanújával egy osztrák ellenzéki pártelnök közösségi oldalán közzétett, tiltakozásokat kiváltó karikatúra miatt - számolt be a Die Presse című lap szerdán. Az Osztrák Szabadságpárt elnöke visszautasította az antiszemitizmus vádját, szerinte a kiposztolt képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele.

Heinz-Christian Strachénak, az Osztrák Szabadságpárt elnökének a Facebook-oldalán közzétett rajz miatt az osztrák ügyészség hivatalból indított vizsgálatot. A karikatúra egy asztalnál ülő kövér, frakkos bankárt ábrázol, előtte egy halom étellel. A kormányt jelképező pincér alázatosan kiszolgálja a bankárt, míg az ugyanannál az asztalnál ülő, a népet jelképező sovány alaknak csak egy csont van a tányérján. A bankárt hajlott orral ábrázolják, a mandzsettáján hatágú csillagok láthatók.

Korábban élesen bírálta Oskar Deutsch, a Bécsi Izraelita Hitközség elnöke és az egyesült államokbeli Rágalmazásellenes Liga is az "antiszemita kliséket idéző képet". A liga elnöke, Abraham H. Foxman a közleményében Strachét "az osztrák politika szégyenének" nevezte. Deutsch kijelentette: a kép az 1930-as, 1940-es években a náci párt lapjában, a Stürmerben megjelent karikatúrákra hasonlít.

Strache visszautasította a bírálatokat. "Mindenféle antiszemitizmust alapvetően és élesen visszautasítok" - írta üzenőfalán. Állítása szerint a képen nem Dávid-csillagok láthatók, és csak a bankokkal, illetve az Európai Stabilitási Mechanizmussal szembeni bírálatát akarta kifejezni vele.

A bevándorlásellenes, többször szélsőjobboldali kijelentéseket hangoztató párt megnyilvánulásai miatt többször is indult már ügyészségi vizsgálat közösség elleni izgatás gyanújával.