Megvédi a körülmetélést az izraeli elnök

Vágólapra másolva!
Levelet írt Joachim Gauck német államfőnek Simon Peresz izraeli elnök, és ebben védelmébe vette a Németországban heves vitát kiváltó körülmetélést. Június végén egy kölni bíróság testi sértének minősítette a gyerekek körülmetélését, amely az izraeli elnök szerint a zsidó önazonosságot határozza meg sok évszázad óta. Peresz ugyanakkor üdvözölte a német politikusok reakcióját, amely szerint megtermtik majd a vallási rituálé jogi lehetőségét.
Vágólapra másolva!

"A körülmetélés a zsidó önazonosság középpontjában lévő évezredes rituálé, amely azóta határozza meg a zsidó népet", hogy megszületett Ábrahám és az Úr között a szövetség - írta a levélben Simon Peresz, amelynek egyes részleteit hivatala tette közzé.

A vallási indíttatású körülmetélés heves vita tárgya Németországban azóta, hogy egy kölni bíróság június végén testi sértésnek minősítette a zsidó és a muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokást, arra hivatkozva, hogy az egyén önrendelkezési joga előbbre való a vallásszabadságnál.

"Az izraeli elnök kedvezőnek tartja a német vezetők és a parlament reagálását, amely megnyitja az utat a kérdés törvényi rendezése előtt" - közölte Simon Peresz, utalva arra, hogy a Bundestag júliusban nagy többséggel elfogadott határozatban foglalt állást amellett, hogy meg kell teremteni a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélésének jogi lehetőségét. Németországban mintegy 4 millió muzulmán és több mint 200 ezer zsidó él.