Őrizetbe vették az egyiptomi elnököt sértegető újságírót

2012.08.24. 0:15

Őrizetbe helyeztette egy kairói bíróság csütörtökön egy független napilap főszerkesztőjét, akit az államfő megsértésével és "hazugságok terjesztésével" vádoltak meg. Mohamed Murszi egyiptomi elnök ezután rendeletben tiltotta meg a vizsgálati fogság elrendelését ilyen ügyekben, ezért nemsokára valószínűleg szabadlábra helyezik az újságírót.

Iszlam Afifi, a magántulajdonban lévő ad-Desztúr című lap főszerkesztője az első újságíró, akit bíróság elé állítottak Hoszni Mubarak elnök rendszerének 2011. februári megdöntése óta.

A döntést követően Mohamed Murszi elnök ugyanakkor rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta a vizsgálati fogság elrendelését "sajtóvétségeket" érintő ügyekben - közölte az elnökválasztáson a Muzulmán Testvériség jelöltjeként indult államfő szóvivője. A rendelet alapján Afifi várhatóan hamarosan újra szabadlábon védekezhet majd. A főszerkesztő perének következő tárgyalását szeptember közepén tartják.

Nem Afifi az egyetlen, akit az iszlamisták eddig följelentettek, több újságírót is megvádoltak azzal, hogy gyújtó hangú tudósításokban a Muzulmán Testvériség ellen hangolják a népet. Az al-Farain (Fáraók) nevű tévéállomást átmenetileg be is tiltották emiatt. Mohamed Murszi államfő, miután győzött a júniusi elnökválasztáson, lecseréltette a vele szemben korábban igen ellenséges közszolgálati média vezetőit.

Az amerikai külügyminisztérium tiltakozott az egyiptomi vezetésnél az újságírók elleni büntetőeljárások miatt. Washington közölte: "nagyon aggódik" amiatt, hogy Egyiptomban korlátozzák a sajtószabadságot.