Durva lesz a harc Obama legszebb trófeájáért

Vágólapra másolva!
Több évtizedes republikánus uralom után négy évvel ezelőtt sikerült elhódítania Barack Obamának Virginia államot, az akkori vesztesek azonban most kemény válaszcsapásra készülnek. Az elmúlt éveket az építkezéssel töltötték, és láthatóan tele vannak pénzzel is. Az [origo] tudósítója Mitt Romney helyi kampányszékházában járt.
Vágólapra másolva!

Nagy a jövés-menés Mitt Romney virginiai kampányközpontjában, de egy bezárt ajtó akadályozza a forgalmat. Michael Short kommunikációs igazgatóval állunk a bejárat melletti pultnál, de minden második mondatnál oda kell ugrania az ajtóhoz, hogy kinyissa az érkező emberek előtt. "Ügyelnünk kell a biztonságra" - mondja, majd kérdésemre hozzáteszi, hogy a demokraták embereitől tartanak. Hiába firtatom, volt-e esetleg valamilyen konkrét oka annak, hogy az ajtó bezárása mellett döntöttek, válasz helyett csak sejtelmesen mosolyog.

Ez az apró epizód is jelzi, hogy milyen feszültség uralja az elnökválasztást. Barack Obama és Mitt Romney keményen bírálja egymást a különböző rendezvényeiken, a tévék pedig tele vannak olyan hirdetésekkel, amelyekben a két oldal azt állítja a másikról, hogy hazudik, és nem mellesleg tönkre akarja tenni az országot. Az indulatokat táplálja az is, hogy mindkét oldal úgy érzi, hatalmas a tét, az erőviszonyok pedig kiegyenlítettnek látszanak. A legtöbb felmérés szerint ugyan Obama rendelkezik némi előnnyel, a hivatalos kampány azonban még el sem kezdődött (ez a következő két hétben lezajló elnökjelölő pártgyűlések után fog megtörténni), és a közzétett adatok szerint a republikánusok sokkal biztosabb anyagi háttérrel fordulnak rá az utolsó hónapok küzdelmeire, mint a demokraták.

A csatatér a főváros mellett

Különösen kemény harc várható abban a néhány államban, amely nem számít egyik párt biztos hátországának sem. Az egyik ilyen a főváros, Washington mellett elterülő Virginia állam, ahol ugyan 1964-től kezdve mindig a republikánusok nyertek, a 2008-as választáson azonban megszakadt ez a hosszú sorozat. Akkor minden körülmény a demokratáknak kedvezett (elnöksége végére a republikánus George W. Bush nagyon népszerűtlen lett, a gazdaság pedig súlyos válságba került), és az akkori republikánus jelölt, John McCain már a kampányban védekező pozícióba került több, korábban stabilan republikánusnak számító államban.

Forrás: Pethő András [origo]
Romney kampányközpontja

Így fordulhatott elő, hogy 2008-ban a republikánusok alig kampányoltak Virginiában, Michael Short azonban most fogadkozik, hogy visszavágnak az akkori sérelemért. "A demokraták akkor elérték a plafont, évtizedekig nem fognak úgy szerepelni, mint 2008-ban" - magyarázza, hozzátéve, hogy az elmúlt években újraépítették a virginiai republikánus pártot, és jóval komolyabb erőforrásaik vannak, mint négy éve. Anyagi problémáik láthatóan nincsenek, a kampányközpont ugyanis a felét elfoglalja egy elegáns irodaház hetedik emeletének a Washington külvárosának számító Arlingtonban, és a helyi tévécsatornákon is sorra futnak Romney hirdetései. Short szerint pártjuk egyértelmű erősödését bizonyítja az is, hogy Bob McDonnell, az állam republikánus kormányzója fölényes (közel 60 százalékos) győzelmet aratott a 2009-es választáson, és sikerült erősíteni a pozíciójukat a törvényhozásban is.

Virginiába (különösen az északi, Washingtonhoz közeli részébe) ugyanakkor az utóbbi években sok demokrata érzelmű szavazó költözött, és a legutóbbi felmérések Obama néhány százalékos előnyét mutatják. A demokrata kampányrendezvények gyakorisága is arra utal, hogy az elnök stábja nagyon komolyan veszi a helyi küzdelmet. (Egy virginiai rendezvényen mondta például Joe Biden alelnök az elhíresült láncos megjegyzést), bár a republikánusok ettől még bíznak abban, hogy most a demokraták kényszerülnek védekező pozícióba, és nem lesz elég energiájuk Virginia megtartására. Obama ugyan ideje nagy részét épp a közvetlen közelben, Washingtonban tölti, Short szerint ez nem jelent számára egyértelmű előnyt: "olyan nagy területet kell megvédenie, hogy nem fog neki menni".

Napi 15-16 óra munka

A harmincas éveiben járó kommunikációs igazgató 2009 óta él Virginiában, előtte Texasban lakott, ahol egy helyi republikánus politikus kampányát segítette. Azt mondja, hogy a konkrét munkát tekintve nincs nagy különbség egy helyi és egy elnökválasztási kampány között, bár most általánosabb témák vannak a központban. Állítása szerint már most 15-16 órákat dolgozik, de arra számít, hogy a kampány még jobban felpörög az elnökjelölő gyűlések után.

A központban dolgozók egy része telefonon győzködi a választókat, de szerveznek olyan körutakat is, amelyeken az aktivisták személyesen keresik fel az embereket. Short szerint a cél egyrészt a szavazók meggyőzése, hogy Romneyt támogassák, másrészt biztosak akarnak lenni abban, hogy minden potenciális támogató el is megy szavazni. Ezért sokat dolgoznak például azon, hogy azonosítsák, kiknek a voksaira lehet számítani a novemberi választáson, majd aztán az adatbázisaikban számon is tartják őket.

Négy évvel ezelőtt az Obama-kampány egyik nagy erőssége a fiatalok támogatása volt, most azonban úgy tűnik, hogy a republikánusok is számíthatnak rájuk. A virginiai kampányközpontban legalábbis sok fiatal dolgozót lehetett látni, és Short szerint az önkéntesek között is sokan vannak az ifjabb korosztályból. Bíznak a republikánusok abban is, hogy ezen a téren is lökést adhat nekik a 42 éves, sportos életet élő Paul Ryan alelnöki jelölése. Két héttel ezelőtti kiválasztása óta Ryan már többször feltűnt Virginiában, és Short szerint érezhetően nagy lelkesedéssel fogadták a párt hívei. A kommunikációs igazgató szerint volt olyan gyűlés, ahol mintegy 3700 ember jelent meg.

Forrás: Pethő András [origo]
Michael Short

Ők csak visszaütnek

A Ryan iránti lelkesedés annak is betudható, hogy közvetlen a stílusa, és könnyen teremt kapcsolatot az emberekkel. Romneyról ehhez képest az a kép alakult ki, hogy merev, és nem igazán tud mit kezdeni azokkal a helyzetekkel, amikor választókkal találkozik, Short szerint azonban ez csak a "média karikatúrája". A kommunikációs igazgató azt mondja, hogy ő többször találkozott személyesen a republikánus elnökjelölttel, aki valójában nagyon barátságos és kedves ember.

Ha valóban ez jellemzi is Romneyt, az egyre inkább eldurvuló kampányban nem lesz könnyű ezeket a vonásait megmutatni. Short ugyanakkor nem túl meglepő módon azt mondja, hogy szerinte a kampány keménységéért nem a republikánusok okolhatók, hanem a demokraták. "Az elnök nem tud olyan eredményt felmutatni, amellyel kampányolhatna, ezért az a céljuk, hogy szétszedjék Romneyt" - hangzik a sok más republikánustól is hallható érvelés Shorttól, majd hozzáteszi, azért tűnhet negatívnak az egész kampányt, mert ők nem tehetik meg, hogy ne válaszoljanak a demokraták állításaira.