Norvégia megkönnyebbült, hogy véget ért a Breivik-per, egy felmérés szerint az emberek nagy része elégedett az ítélettel. A norvég tömeggyilkost pénteken délelőtt épelméjűnek nyilvánították, és a tettéért kiszabható maximális, 21 éves börtönre ítélték. Az ügyészség nem fellebbez, és Breivik is elégedett az ítélettel.

Nem fellebbezi meg a rá kiszabott huszonegy éves börtönbüntetést kiszabó ítéletet Anders Behring Breivik - közölte a norvég tömeggyilkos az ügyvédjén keresztül az ítélethirdetés után pénteken. Az ügyvéd azt is közölte, hogy Breiviket "nem lepte meg" a bíróság döntése. "Azt mondta, most, hogy beszámíthatónak nyilvánították, nem fog fellebbezni" - közölte Geir Lippestad ügyvéd.

Breivik az ítélethirdetéskor elégedett mosollyal nyugtázta, hogy a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta azért, mert tavaly júliusban 77 emberrel végzett két terrorakció során. Breivik korábban azt mondta, hogy ha a bíróság elmeháborodottnak nyilvánítaná, az rosszabb lenne, mint a halál. Ugyanakkor a magát "iszlámellenes harcosnak" nevező terrorista a 21 éves börtönt tanúvallomásában "szánalmasnak" nevezte, szerinte a "logikus ítélet" halálbüntetés vagy felmentés lett volna.

Az ügyészség sem fellebbez a sokszoros norvég gyilkos, Anders Behring Breivik ügyében. Alapos volt a bizonyítási eljárás, nincs rá ok, hogy folytassuk az ügyet - mondta Svein Holden ügyész pénteken a norvég fővárosban.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek azt mondták, elégedettek az ítélettel. "Megkönnyebbültem. Sok üzenetet kaptam az ügyfeleimtől, akik azt mondták, hogy igazságos ítélet született, örülnek neki, hogy véget ért (az ügy), és soha többet nem kell látniuk (Breiviket)" - mondta Mette Yvonne Larsen ügyvéd, "bátor és független" ítéletnek nevezve a bíróság döntését.

"Az, hogy beszámíthatónak nyilvánították Breiviket, lehetővé teszi a családok számára, hogy lezárják magukban a történteket" - mondta Froda Elgesem, egy másik, szintén a hozzátartozókat képviselő ügyvéd.

A norvégok 70 százaléka szerint épelméjű Breivik

"Azt kapja, amit érdemelt. Nem érdekel, hogy őrült-e, vagy nem, ameddig olyan büntetést kap, amilyet megérdemel" - mondta Alexandra Pelte, a támadás egy 18 éves túlélője. "Nagyon megkönnyebbültem, és örülök az ítéletnek. Úgy vélem, őrült, de ez nem pszichológiai, hanem politikai elmebaj. (Breivik) szánalmas alak" - mondta Tore Sinding Bekkedal, egy másik túlélő.

Egy harmadik túlélő úgy nyilatkozott, hogy meg akarja látogatni a börtönben az elítéltet, és "15 percig ordítani akar vele". "Nem akarom bántani, mert megvetem az erőszakot, most jobban, mint valaha. De üvölteni akarok vele, el akarom magyarázni neki, hogy micsoda egomániás tömeggyilkos, hogy ennyi ember életét tönkretette" - mondta Per Anders Langerod.

Korábban egyesek arra figyelmeztettek, hogy a szélsőjobboldali tömeggyilkos beszámíthatónak nyilvánítása esetén elérné célját: azt, hogy ne tomboló őrültként, hanem politikai terroristaként tekintsenek rá. A férfi nem titkolt célja volt, hogy pere során terjessze szélsőséges gondolatait. Az eljárás során a férfit több, eltérő végkövetkeztetésű pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá.

Ugyanakkor egy felmérés szerint a norvégok 70 százaléka úgy véli, hogy egy ilyen összetett támadást egy elmeháborodott ember nem tudott volna elkövetni. Az ítélethirdetést követően egy norvég hírportál internetes szavazásán a válaszadók nagy része "megkönnyebbült" vagy "elégedett" volt az ítélettel.