Az Isaac már Florida partjainál tombol

Vágólapra másolva!
Az előrejelzés szerint legalább 2-es fokozatúra erősödik majd az Isaac névre keresztelt hurrikán, amely a republikánusok tampai elnökjelölő konvenciójának a menetrendjét is felborította.
Vágólapra másolva!

Heves esőkkel elérte Florida állam déli partjait az Isaac trópusi vihar helyi idő szerint vasárnap délután. Az ítéletidő egyelőre a Miamitól bő 20 kilométerre délre elterülő Florida Keys szigeteken pusztít. A tévéfelvételeken vízzel elöntött utcákat lehetett látni, de hírek szerint eddig nincsenek komolyabb károk. Több száz járatot töröltek Miamiban, Fort Lauderdale-ben és más floridai repülőtereken.

Meteorológusok arra számítanak, hogy az Isaac a következő napokban egyre erősödni fog, ahogy halad tovább nyugat-északnyugati irányban; az előrejelzés szerint legalább 2-es fokozatú hurrikánként fogja helyi idő szerint szerda hajnalban - várhatóan valahol Florida nyugati része és Louisiana állam között - elérni a Mexikói-öböl északi partvidékét.

A Miamiban működő országos hurrikán-előrejelző központ hurrikánveszélyre vonatkozó figyelmeztetést adott ki Louisiana állam területére. Az állam kormányzója felszólította az alacsonyabban fekvő part menti területek lakóit, hogy készüljenek fel az esetleges kimenekítésre. 2005-ben a Katrina hurrikán több milliárd dollár kárt okozott Louisiana legnagyobb városában, New Orleansban. A természeti csapásnak több mint 1800 halálos áldozata volt. A tragédia hetedik évfordulóján most ismét esélyes, hogy a hurrikán lecsap a városra.

Az Isaac a hét végén főleg nyugat felé haladt. Ha nem változik meg az iránya, éppen csak érinteni fogja a floridai Tampa városát, ahol a Republikánus Párt a novemberi amerikai elnökválasztásra készülve ezen a héten tartja elnökjelölő konvencióját. Az eseményen hivatalosan is a párt elnökjelöltjévé választják Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót.