Kereszteket döntöttek ki a Pussy Riotért

2012.08.27. 13:41

Feszületeket döntöttek ki és fűrészeltek szét félmeztelen aktivisták Oroszországban. Az orosz sajtó szerint az akció a Pussy Riot punkegyüttes ellen hozott bírósági ítéletnek szól.

A Pussy Riot feltételezett, de még ismeretlen támogatói a hétvégén feszületeket döntöttek ki Oroszországban is - az esetekről hétfőn számolt be a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap.

A független újság szerint a Femen ukrán szervezet augusztus 17-i, kijevi akciója "fertőzhetett". Egyik aktivistájuk a fotósok hada előtt fűrészelte le a kijevi Függetlenség tere közelében álló, 2004-ben emelt emlékkeresztet. A félmeztelen feminista a Pussy Riot tagjainak elítélése ellen tiltakozott.

Az oroszországi ortodox feszületek elleni támadásokról előbb a moszkvai patriarchátus internetes oldalán jelent meg a hír. Szombaton a Cseljabinszk megyében lévő Szmelovszkij faluban ismeretlenek három fakeresztet fűrészeltek szét. A Kazahsztánnal határos szibériai településre bevezető utaknál júliusban állították fel a feszületeket. Arhangelszkben, az északi fehér-tengeri kikötővárosban ismeretlenek ugyancsak elfűrészeltek és ledöntöttek egy közterületen álló feszületet.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az esetek összefüggésbe hozhatók a Femen ukrán szervezet múlt keddi bejelentésével, amely szerint Kresztopoval (Keresztdöntés) elnevezésű csoportjuk fellépést tervez az oroszországi ortodox egyházi faépítészeti központokban.

Az oroszországi Femen szervezet tagadta közvetlen részvételét a LiveJournal című közösségi oldalon meghirdetett "Fűrészeld a kereszteket - mentsd meg Oroszországot" elnevezésű akcióban, de a keresztek ledöntését üdvözölte. Vezetőjük, Anna Gucol szerint "a keresztdöntés korszakának az orosz egyházi maffia alkonyává kell válnia, amelynek keresztjei a sánta Putyin-rezsim mankójául szolgálnak".

Az orosz lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a Pussy Riot orosz punkegyüttes augusztus 17-én nem jogerősen két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt tagjai nem értenek egyet az egyházellenes vandál cselekményekkel. Egyikük, Marija Aljohina a múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a kereszt elfűrészelése nem vált ki belőlük szolidaritást. Egy ellenzéki aktivista a Twitteren közölte, hogy a punkegyüttes tagjai a keresztdöntő és templomokat meggyalázó akciókat elítélő nyilatkozatot készülnek kiadni.

Az orosz ortodox egyház a vandálok megbüntetésére szólított fel. A Moscow Times című lap jelentése szerint vallási zavargásoktól tartanak a térségben. Az ortodox egyház egyik képviselője az Interfax hírügynökségnek kijelentette: az elkövetők ezekkel a szimbolikus akciókkal próbálják ráerőltetni az akaratukat a többségre. Vandalizmusért három év börtön járhat Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK