Új frontot nyitott a hadsereg Damaszkuszban

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódtak az összecsapások a szíriai fővárosban, ahol a lázadók szerint ismét több tucat áldozata van a harcoknak. A felkelők lelőttek egy helikoptert, de úgy tűnik, nem tudnak versenyezni a hadsereg tűzerejével.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg hétfőn új frontot nyitott Damaszkuszban, a főváros keleti elővárosaiban - közölte egy lázadó parancsnok. Egy ellenzéki aktivista pedig azt közölte, hogy a Damaszkusz elővárosai elleni tüzérségi és helikoptertámadásban hétfőn legalább harminckét ember halt meg, miközben a lázadók a főváros Dzsobár negyedében hétfőn lelőttek egy helikoptert is.

A lázadók által közzétett felvételeken a szomszédos Zamalka negyedben húsz holttestet lehetett látni egy mecset padlóján, közöttük három gyermeket. A többiek a főváros keleti és északkeleti negyedeiben végrehajtott tüzérségi és helikoptertámadásban haltak meg.

A lázadó parancsnok, Szelim szerint a keleti elővárosokban tartózkodnak a legjobban megszervezett lázadó csoportok, közöttük az is, amelyik július közepén a négy magas rangú szíriai biztonsági vezetővel végző merényletet megszervezte. A hadsereg nyugatról keleti irányba halad a főváros körül, a lázadók pedig vissza akarnak térni a városba, ezúttal szervezetten - mondta Szelim.

A szíriai fővárosban július 15-én törtek ki korábban nem látott erősségű harcok, majd a hadsereg három héttel később bejelentette, hogy visszavette az összes damaszkuszi városnegyedet. A lázadók azóta nem tudnak versenyezni a hadsereg tűzerejével, és gerillaharcot folytatnak a város egyes övezeteiben.

Az észak-szíriai Aleppóban, a másik nagy fronton a kormányerők Izaa negyedet lőtték - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A szervezet szerint a kormányerők megpróbálják visszavenni a városnegyed feletti ellenőrzést, míg az állami televízió szerint a hadsereg "megtisztította az övezetet".

A hadsereg lőtte a közép-szíriai Homsz városának több negyedét is, ahová két hónapja záporoznak a tüzérségi lövedékek - közölte az OSDH. A támadás igen heves, több városrész dőlt romba - mondta el egy felkelő Homsz óvárosából.

A szíriai hadsereg hétfőn elengedett 378 fogvatartottat, akiket a konfliktus 18 hónapja alatt vettek őrizetbe - jelentette a SANA. A hivatalos szíriai hírügynökség szerint a Damaszkuszban és Homszban szabadlábra helyezettek nem követtek el emberölést.