Hatszáz tanút hívna a védelmére Radovan Karadzic

Vágólapra másolva!
A végtelenségig húzódhat a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb politikus, Radovan Karadzic hágai pere, miután bejelentette, hogy 600 tanút kíván meghallgatni saját védelmében. A bíróság még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e.
Vágólapra másolva!

Hatszáz órán át akar hatszáz védőtanút felsorakoztatni Radovan Karadzic, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori politikai vezetője. Karadzic ellen népirtás és más háborús, illetve egyéb emberiesség elleni bűncselekmények vádjával folytat büntető eljárást a délszláv háborúk során elkövetett súlyos jogsértések ügyében ítélkező, hágai székhelyű ENSZ-törvényszék.

A vád részéről a bizonyítékok előterjesztése május végén lezárult. Az ügyészek összesen háromszáz órát kaptak tanúk felvonultatására. Karadzic, aki saját maga akarja ellátni a védelmét, most ennek az időmennyiségnek a kétszeresét követeli, arra hivatkozva, hogy hatszáz védőtanú meghallgatását kezdeményezi. A védelem érveinek előterjesztése október 16-án kezdődik, a bíróság egyelőre nem határozott az időigény kérdésében.

A most 67 éves Karadzic az 1992 és 1995 között dúló boszniai háború után 13 éven át bujkált. Miután 2008 júliusában Belgrádban elfogták, a szerb hatóságok kiadták őt Hágának. A törvényszékkel való szerb együttműködés az egyik feltétele volt annak, hogy Belgrád előreléphessen az európai integrációs folyamatban.

Mostani kérelmének benyújtása előtt Karadzic eredménytelenül próbálkozott azzal, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a vele szemben folytatott eddigi bírósági eljárást. Arra hivatkozott, hogy a pervezetés részrehajló volt vele szemben, a bíróság azonban ezt nem találta megalapozottnak.