Vaklárma volt a holland gépeltérítés

2012.08.29. 14:53

Két F16-os vadászgép kényszerített az amszterdami reptérre egy utasszállítót, mert a hatóságok egy félreértés miatt azt hitték, hogy túszszedők vannak a gépen.

Két F-16-os vadászgép kíséretében szállt le egy utasszállító repülő a Schiphol repülőtéren, mert azt hitték, hogy a gépet eltérítették. A spanyolországi Malagából felszállt gép pilótája és a reptér között nem működött a kommunikáció, ezért a holland hatóságok életbe léptették az ilyenkor szokásos protokollt. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a gépet a hatóságok körbevették a reptéren, majd felnyomultak a gépre, ahol kiderült, hogy nincs szó túszdrámáról.  

A gépet birtokló spanyol Vueling légitársaság már korábban közölte, hogy nincsenek túszszedők a gépen, és csak féreértés történt, de a holland hatóságok túszejtő akcióként kezelték az esetet. Az NRC Handelsblad holland újság a honlapján idézett egy női utast, aki a gép fedélzetéről azt közölte, hogy "minden nyugodt", nem sokkal később pedig az utasok elhagyhatták a repülőt.