Elloptak 6,6 milliárd forintnyi szirupot

Vágólapra másolva!
Vélhetően minden idők legnagyobb édességlopását hajtották végre agyafúrt tolvajok a kanadai Québec tartományban, ahol gyakorlatilag kifosztottak egy juharszirupraktárt.
Vágólapra másolva!

A raktárban több mint 30 millió dollár (6,6 milliárd forint) értékben tároltak a természetes édesítőszerből, az észak-amerikaiak kedvenc palacsintaízesítőjéből.

A vélhetően az elmúlt napokban végrehajtott lopást a tolvajok ügyesen álcázták, azt csak pénteken fedezték fel egy rutinellenőrzés során. Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi juharszirup tűnt el a hordókból a Montrealtól 160 kilométerre északkeletre fekvő raktárból, ahol 4,54 millió kilogrammnyit tároltak az értékes élelmiszerből a kanadai termelők.

Québec tartomány adja a juharszirup világtermelésének 70-80 százalékát; az édességet a juharfák nedvének lecsapolásával nyerik. A termék olyan értékes, hogy a gyártók a teljes termésre biztosítást kötnek, sőt "stratégiai tartalékot" képeznek belőle. Az ágazati szövetség éppen ezért azt állítja, a hordók lecsapolása ellenére nem lesz hiány juharszirupból.

A rendőrség szerint a szokatlan zsákmányt választó tolvajok a feketepiacon akarják értékesíteni a drága csemegét.