Vigyorog az azeri politika a gyilkos kimentése után

Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán azért alapított diplomáciai képviseletet Magyarországon, hogy a 2004-ben gyilkosságot elkövető Ramil Safarovot védje. Most, hogy sikerült hazavinni és ott szabadon engedni, a nemzet nagyságát látják a sikerben.
Vágólapra másolva!

"Safarov szimbólummá vált. A szabadon engedése javítani fogja az azeri társadalom morális és lelkiállapotát" - nyilatkozta a News.az azerbajdzsáni hírportálnak Zahid Oruj, a helyi parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja, aki azt állította magáról, hogy a baltás gyilkos letartóztatása pillanatától fogva Ramil Safarov védelme volt a feladata. "Azerbajdzsán Safarov szabadon engedésének elérésével bebizonyította nemzete nagyságát" - mondta.

Az interjúban Oruj azt nyilatkozta, hogy a Safarov elengedéséért tett erőfeszítések Ilham Alijev elnök döntésének köszönhetők. Őt magát és egy Azaj Gulijev nevű képviselőt bízott meg az elnök a Magyarországon 2006-ban, egy örmény hadnagy meggyilkolásáért elítélt Safarov hadnagy védelmével.

Oruj szerint többször kérték Safarov kiadatását Magyarországtól, de a múlt hétig nem sikerült. Először a "Magyarország elnökének" lemondása, majd az "igazságügyi miniszter" lemondása akadályozta a folyamatot szavai szerint. (A politikus nem fogalmazott pontosan. Safarovot 2006-ban ítélték el, tehát a 2006-2012 közötti időszakról van szó. A magyar elnökök közül csak Schmitt Pál mondott le az idén, ő utána viszont nem mondhatott le igazságügyi miniszter, mert a kormány megalakulása óta Navracsics Tibor tölti be ezt a posztot. Elképzelhető, hogy "elnök" alatt miniszterelnököt értett Oruj.)

Az interjúból kiderült az is, hogy Safarov a legnagyobb bakui politikai támogatásban részesült, ezt egy nem mindennapi lépés bizonyítja. "Most már bejelenthetem, hogy Azerbajdzsán magyarországi nagykövetség-alapításának fő oka az volt, hogy Safarov védelmét elláthassuk Magyarországon" - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy országuknak nem volt diplomáciai képviselete Budapesten, amikor "az incidens történt Safarovval".

Oruj elmondása szerint Alijev elnök katonai feletteseként védte meg a tisztjét. "Az elnök bebizonyította, hogy megvédi a katonáit és tisztjeit minden körülmények közt" - mondta. Szerinte az elnök csak "következetlen" volt a magyar bíróság döntése után. Azerbajdzsán nemzetközi törvények alapján ígéretet tett arra, hogy a magyar ítéletet, vagyis az életfogytiglani börtönbüntetést fogja végrehajtani. Aztán mégis elengedték Safarovot.

A képviselő úgy magyarázta az ügyet, hogy az nem egy hagyományos bűncselekmény. "Ez volt a megfelelő lépés az örmény ellen, aki rátaposott az azerbajdzsáni zászlóra egy olyan ember szeme láttára, aki elvesztette a hazáját, és akinek a szüleit és barátait megölték a háborúban" - mondta. Szerinte az örmények azt akarták elérni az életfogytiglani ítélettel, hogy demonstrálják Azerbajdzsánnak, sosem szabadítják fel a hazájukat. Ozuj az interjúban fasisztának is nevezte az örmény politikai vezetőket. (Az évszázados örmény-azeri konfliktusról bővebben olvashat itt, a mostani konfliktusról pedig itt.)