Békére intette az EBESZ az azeri és az örmény külügyminisztert

Vágólapra másolva!
Csak a békés út járható az azeri-örmény konfliktusban - figyelmeztette hétfőn a két ország külügyminisztereit az EBESZ. A nemzetközi szervezet Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterével megvitatta az azeri baltás gyilkos elengedésének ügyét, és közölte: sajnálatosnak tart minden próbálkozást, amelyik a gyilkos szörnyű tettét próbálja dicsőíteni.
Vágólapra másolva!

Az azeri baltás gyilkos elengedéséről tárgyalt hétfőn az örmény és az azerbajdzsáni külügyminiszterrel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). A szervezet illetékes csoportja, az örmény-azeri konfliktus rendezésével foglalkozó Minszki csoport az egyeztetés után közleményben fejezte ki aggodalmát és sajnálkozását a fejlemények miatt.

A Minszki csoport amerikai, orosz és francia vezetői a közlemény szerint mindkét ország külügyminiszterével megvitatták a Magyarországról kiadott baltás gyilkos, Ramil Safarov ügyét. A férfit, aki 2004-ben brutálisan meggyilkolt egy örmény katonatisztet Budapesten, egy magyar bíróság már jogerősen életfogytig tartó börtönre ítélte, a múlt héten azonban kiadták Bakunak. Azerbajdzsánba kerülve Safarovot elnöki kegyelemben részesítették és hősként ünnepelve szabadon engedték.

Az EBESZ közleménye szerint a nemzetközi szervezet vezetői "mély aggodalmuknak és sajnálkozásuknak adtak hangot" az eset miatt. Közölték: a gyilkosnak adott elnöki kegyelem és a baltás gyilkos által elkövetett bűncselekmény dicsőítésére tett kísérletek károkat okoznak a békefolyamatnak, és rombolják a felek közötti bizalmat az örmény-azeri konfliktusban.

A Minszki csoport vezetői figyelmeztettek: az örmény-azeri konfliktusban egyedül a viták békés megoldása vezethet eredményre (a két nép közötti évszázados ellenségeskedésről és a Hegyi-Karabah miatti viszálykodásról itt olvashat bővebben). Az EBESZ ezért azt ígérte, hogy továbbra is fenntartja a kapcsolatot a felekkel, hogy csökkentse a feszültséget, és elősegítse a békefolyamatot.

Az Minszki csoport tárgyalásai után a csoport orosz társelnökének számító Oroszország közleményében Magyarországot is megemlítette. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint "mind az azerbajdzsáni, mind a magyar hatóságok lépései szemben állnak a nemzetközi szinten, elsősorban is az EBESZ minszki csoportjában egyeztetett erőfeszítésekkel, amelyek a régióban meglévő feszültségek csökkentésére irányulnak".

Az azeri baltás gyilkos kiadatásáról és az emiatt keletkezett diplomáciai konfliktusról szóló összes cikkünket itt olvashatja.