Felmentették Nastasét a pénzmosás vádja alól

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett Tamara néni-perben 400 ezer dollár került 2000 és 2004 között az akkori román miniszterelnök feleségének bankszámlájára. A politikus azt állította: a pénz a felesége nagynénjének örökségéből származott, az ügyészség szerint azonban pénzmosás zajlott. A bíróság nem látta bizonyítottnak a vádat, hétfőn felmentették Nastasét és két társát.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felmentette hétfőn a román legfelső bíróság Adrian Nastasét az úgynevezett Tamara néni-perben, amelyben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vesztegetéssel vádolta a volt miniszterelnököt. A vád szerint Nastase 2000-ben kormányfőként egy gyanús örökség nyomainak eltüntetése érdekében nevezte ki Ioan Melinescut a pénzmosás elleni hivatal élére.

Az ügyészek Melinescut okiratok megsemmisítésével és kenőpénz elfogadásával vádolták ugyanebben az ügyben: hétfőn őt is jogerősen felmentették. Az ügy harmadik vádlottja, Ristea Priboi volt parlamenti képviselő - aki a DNA szerint a közvetítő szerepét játszotta az ügyben - szintén felmentő ítéletet kapott.

A DNA arra próbált fényt deríteni, hogy milyen körülmények között került 400 ezer dollár a 2000 és 2004 között miniszterelnöki tisztséget betöltő Adrian Nastase felesége, Dana Nastase bankszámlájára. Nastaséék szerint ez az összeg olyan ékszerek, festmények és antik tárgyak értékesítéséből származott, amelyeket Dana Nastaséra a nagynénje, egy bizonyos Tamara hagyott. Az ügy azért vált gyanússá, mert Tamara néniről a szomszédok úgy tudták, hogy szerény nyugdíjából él.

A 400 ezer dolláros összeget Nastaséék egy családi barátja, a Tamara Cernisovtól származó festményeket és ékszereket állítólag megvásárló Bittner Alexandru készpénzben fizette be Dana Nastase számlájára. A DNA szerint valójában pénzmosásról volt szó, amelynek nyomait Melinescu, az ügyet kivizsgáló hivatal elnöke tüntette el a kinevezése fejében - ezt azonban a bíróság nem látta bizonyítottnak, és jogerőre emelte a 2011 decemberében első fokon hozott felmentő ítéletet.