Az azerieket és az örményeket is figyelmeztette az EB

Vágólapra másolva!
A kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivő azt mondta: az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt kialakult helyzet esetleges következményei aggasztják a testületet.
Vágólapra másolva!

Örményországot és Azerbajdzsánt egyaránt mértékletességre inti az Európai Bizottság a Ramil Sahib Safarov kiadatása után a két ország között kialakult feszültség miatt.

Maja Kocijancic, a bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője azt mondta, hogy minden érintett féllel - így a magyar hatóságokkal is - egyeztetnek az ügyben. A szóvivő kijelentette, hogy a bizottság figyelemmel kíséri az eseményeket, a testületet az ügy a térségben tapasztalható esetleges következmények miatt aggasztja, tette hozzá.

"Aggasztónak tartjuk, hogy az azeri elnök kegyelemben részesítette azt a katonatisztet, Ramil Safarovot, akit 2004-ben Magyarországon életfogytiglani börtönre ítéltek egy örmény katonatiszt meggyilkolásáért" - jelentette ki Maja Kocijancic, aki egyúttal felszólította Azerbajdzsánt és Örményországot, hogy a helyzet eszkalálódásának elkerülése érdekében mind a nyilatkozatok, mind a tettek terén legyenek mértékletesek.

Uniós források szerint úgy tűnik, hogy a Magyarország és Azerbajdzsán által kötött megállapodást, amely lehetővé tette Safarov Azerbajdzsánba szállítását, az azeri fél nem tartotta be. Az MTI értesülése szerint Safarov kiadatása uniós szinten is szóba kerülhet. A kiadatás körülményei körül kialakult vitát Brüsszel alapvetően kétoldalú vitának tekinti, de az ügynek a kaukázusi térség egészére hatása lehet, ezért - mivel folyamatban lévő ügyről van szó - az Európai Bizottság szorosan nyomon követi az eseményeket.

A konfliktusról szóló összes cikkünket itt olvashatja el!