Nem kér bocsánatot a tv-ben a Pussy Riot

Vágólapra másolva!
Nem megy be az orosz állami televízió jogi műsorába a Pussy Riot punkegyüttes három elítélt tagja. A tv szerint, ha bocsánatot kérnek nyilvánosan, akkor a műsor szerkesztői a büntetés radikális csökkentése mellett foglalnak állást.
Vágólapra másolva!

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három elítélt tagja visszautasította, hogy az orosz állami televízió jogi műsorában bánja meg tetteit - közölte hétfőn a Kommerszant FM rádió. "A lányok már bocsánatot kértek a bíróságon, és mindent elmondtak, amit szükségesnek tartottak" - jelentette ki Nyikolaj Polozov ügyvéd.

Polozov elmondta, hogy a múlt pénteken érkezett a megkeresés az állami Pervij Kanal televízió Ember és törvény című műsorától. A szerkesztők felajánlották, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban február 21-én előadott "punkimáért" nem jogerősen egyenként két évre elítélt fiatal nők az egyik szeptemberi műsorban bánják meg a tettüket.

Mivel ügyfeleiket az előző adásban rossz színben tüntették fel, képviselőik azt szabták a megjelenés feltételéül, hogy előbb egyeztessék velük a forgatókönyvet, és ha attól eltérnek, a szerkesztőség fizessen kártérítést.

A visszautasítás után az Ember és törvény honlapján megjelent egy közlemény, amely szerint a program kész segíteni a punkegyüttes első fokon elítélt tagjainak, ha ők az adásban bocsánatot kérnek a hívőktől. Ebben az esetben a televízió felszólítana a büntetés radikális csökkentésére.

Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset több hónapig tartó eljárást követően augusztusban külön-külön két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A fiatal nők - ketten kisgyermekes anyák - fellebbeztek az ítélet ellen.