Rendőröket dobáltak kövekkel Belfastban

Vágólapra másolva!
Molotov-koktélokkal, téglákkal és kövekkel estek egymásnak az észak-írországi fővárosban katolikusok és protestánsok. A rendbontók megtámadták a közbelépő rendőröket is, akik vízágyúval oszlatták szét a tömeget.
Vágólapra másolva!

Közel ötven rendőr sebesült meg hétfőre virradó éjjel Belfastban egy katolikus rendezvény után kirobbant utcai zavargás megfékezése közben - közölte hétfőn az észak-írországi rendőrség.

Az összetűzések akkor törtek ki, amikor egy, a Sinn Féin katolikus párttal szimpatizáló együttes által szervezett felvonulás résztvevői áthaladtak a város északi részén található protestáns Carlisle Circus negyeden. A felvonulók és a brit kormányhoz hű protestáns csoportok Molotov-koktélokkal, téglákkal és kövekkel estek egymásnak, és a közbelépő rendőröket is megtámadták. A rendőrség válaszul vízágyút vetett be a tömeg szétoszlatására.

A zavargásban 47 rendőr sebesült meg, közülük négyet kórházba kellett szállítani. Egy rendőrségi szóvivő beszámolója szerint a rend csak a hajnali órákban állt helyre. George Clark rendőrkapitány barbárnak, megdöbbentőnek és elítélendőnek nevezte az utcai zavargásokat.

Augusztus 25-én hét rendőr sebesült meg szintén felekezeti összecsapások során, amelyek egy protestáns ünnepség után törtek ki Belfastban. Az észak-írországi tartományban többségben élő és az ír egyesítésért küzdő katolikusok 1998-ban ugyan békét kötöttek a brit párti protestánsokkal, de a főváros, Belfast azóta is megosztott a felekezeti törésvonalak mentén.