Kirúgták, mert nem adott párkapcsolati tanácsot melegeknek

2012.09.04. 10:04

A strasbourgi bíróságra megy négy brit állampolgár, mert szerintük keresztény vallási meggyőződésük miatt diszkriminálták őket a munkahelyükön.

Nadia Eweidát kirúgta a British Airways, a nővérként dolgozó Shirley Chaplint pedig irodai munkára helyezték át, miután nem volt hajlandó levenni a nyakláncán függő keresztet. Az állami fenntartású párkapcsolati tanácsadó egyik munkatársa, Gary McFarlane, valamint Lilian Ladele anyakönyvvezető azért vesztették el a munkájukat, mert megtagadták, hogy azonos nemű pároknak adjanak tanácsot, illetve jegyezzenek be élettársi kapcsolatot.

Mindannyian elvesztették a munkaügyi pert a munkaadójukkal szemben, ezért fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. A brit diszkriminációellenes felügyelet támogatja őket, mivel álláspontja szerint a bíróságok mind a négy esetben "túl szűken" értelmezték a törvényeket, a munkaadók pedig indokolatlanul korlátozzák a keresztények vallási meggyőződésének kifejeződését.