Indiában is tiltakoztak a kiadatás ellen

Vágólapra másolva!
Az indiai örmények is bocsánatkérést várnak a magyar kormánytól az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt. Az örmény kisebbség a magyar tiszteletbeli konzul hivatala előtt tartott tiltakozást Kalkuttában.
Vágólapra másolva!

A kalkuttai magyar tiszteletbeli konzul hivatala előtt tiltakoztak az indiai örmény közösség tagjai az ellen, hogy Magyarország kiadta hazájának az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet és az azeri elnök azonnal kegyelmet adott neki.

A megmozdulásról az Armenpress internetes portál számolt be kedd este. A jelentés szerint Horen Hovhaniszjan atya, lelkipásztor, az Örmény Kollégium és Emberbaráti Akadémia irányítója levelében azt írta, hogy "az életet Isten adta. Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság az emberiség és Isten elleni bűntett".

A dokumentumban az indiai örmények nevében bocsánatkérést követelt a magyar hatóságoktól, mert szabadon engedtek egy embert, akit életfogytiglanra ítéltek. Az "elfogadhatatlan" döntés nincs tekintettel az emberi jogokra, az igazságra, az emberi méltóságra, elutasítja az isteni törvényeket a földön - írta.

A lelkipásztor a levelet átadta Magyarország tiszteletbeli konzuljának, akinek kifejezte felháborodását a történtek miatt. Hozzátette, hogy ha a konzul lemondana hivataláról, akkor hősként tekintene rá. A News Armenia hírportál arról számolt be, hogy Magyarország londoni nagykövetsége előtt is tiltakoztak örmények. A tüntetés résztvevői magasra emelt tábláikra egyebek között azt írták: "Európa - ne engedd eladni értékeidet".