Pénzbüntetés a Greenpeace magyar aktivistájának

Vágólapra másolva!
Nagyjából 70 ezer forintos pénzbüntetést kapott az a fiatal magyar nő, aki a Greenpeace aktivistájaként tiltakozott a Gazprom moszkvai központjánál. Nem kell elhagynia az országot.
Vágólapra másolva!

Körülbelül hetvenezer forintnak megfelelő rubelnyi pénzbüntetést szabott ki csütörtökön egy moszkvai bíróság a Greenpeace egyik magyar aktivistájára, mert közreműködött a Gazprom orosz állami gázóriás elleni szerdai akcióban. A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai akciójában részt vett magyar fiataléhoz hasonló, tíz-tizenkétezer rubeles (70-84 ezer forint) büntetést kapott valamennyi aktivista, akik ellen a gyülekezési törvény megsértése miatt indítottak szabálysértési eljárást.

A fiatal magyar nő arról is értesítette az MTI-t, hogy nem kell elhagynia Oroszországot. Elmondta, hogy bár már a szerdai akció elején elvitték őket a rendőrök, a rendőrségen elhúzódott a kikérdezésük és a jegyzőkönyv felvétele. A Greenpeace mintegy 15 aktivistája - köztük lengyel, német, osztrák és magyar állampolgárok - szerdán úgynevezett "sarkvidéki természetvédelmi területet" hozott létre a Gazprom moszkvai székháza előtt. Az akcióval a jegesmedvék élőhelyének veszélyeztetése ellen tiltakoztak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai demonstrációja a Barents-tengeren augusztusban kezdett akciósorozat része volt. A Greenpeace aktivistái a múlt hónap végén előbb a Gazprom Prirazlomnoje nevű platformját ostromolták meg a Kara-tengeren, majd pár nap múlva hozzákötözték magukat és csónakjaikat az Anna Ahmatova hajó horgonyláncához, így az nem tudta elszállítani a munkásokat a Pecsora-öböl térségében lévő orosz olajplatformhoz.