Budapesti járatokat is érint a Lufthansa-sztrájk

Vágólapra másolva!
Nyolc induló és tíz Budapestre érkező járatot érint a Lufthasa légiutas-kísérőinek péntekre meghirdett, 24 órás sztrájkja. A német légitársaság dolgozói ötszázalékos béremelést követelnek. A sztrájk miatt több ezren nem - vagy kerülőutakon - tudnak utazni.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa légiutas-kísérőinek eddigi legnagyobb, 24 órás, nagyjából 900 járatot érintő sztrájkja kezdődött el pénteken - írja a brit BBC csatorna online oldala. A lap szerint a munkabeszüntetés hatalmas káoszt okozhat több ezer utasnak. A cég szóvivője azt mondta: átlagosan egy nap 1800 Lufthansa-járat száll fel, ezek fele nem indul el. A szóvivő szerint az összes német régiót, és a járatok minden típusát érinti a sztrájk. A légitársaság korábban arra számított, hogy akár 1200 járatot is törölni kell.

A napok óta tartó sztrájk ezrek utazását zavarhatja meg, és érinti Németország hat legfontosabb repülőterét, köztük a frankfurtit, a berlinit és a münchenit. Péntek reggelre úgy tűnt, hogy a megbékélés jelei mutatkoztak a légiutas-kísérőket tömörítő szakszervezet (UFO) és a Lufthansa között, miután a cég bejelentette, hogy újra tárgyalóasztalhoz ültek.

Az UFO legfőbb követelése az 5 százalékos béremelés. A Lufthansa 3,5 százalékos emelést ajánl. A tárgyalások a múlt héten futottak zátonyra, ezért az UFO pénteken a frankfurti repülőteret érintő járatokon sztrájkolt, kedden pedig Frankfurt mellett Münchenben és Berlinben is. A szakszervezet szerdán és csütörtökön nem tartott tiltakozó akciókat. A cég megpróbálja más járatokon elszállítani az utasokat, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a sztrájk vége után a lehető leggyorsabban visszaálljanak a szolgáltatások - írja a BBC.

Nyolc induló és tíz érkező járatot töröltek a sztrájk miatt pénteken Budapesten - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója pénteken.

Miután nem lépett sztrájkba a teljes személyzet a Lufthansánál, így vannak járatok, amelyek elindulnak - mondta Hardy. A budapesti törlések a frankfurti, a müncheni és a düsseldorfi járatokat érintik, Berlinbe és Hamburgba elmennek a gépek Budapestről. A tervek szerint két járat Frankfurtba is elindul pénteken délelőtt, illetve kora délután - tette hozzá. Arról egyelőre nincsenek információik, hogy szombaton is folytatódik-e a sztrájk.

A Lufthansa City Center budapesti irodavezetője az [origo]-nak azt mondta: az utasokat minden megoldás érdekli, ha van rá lehetőség, másik járaton biztosít az iroda számukra helyet. Az irodába kevesen telefonálnak, az irodavezető szerint az érintett utasok a Budapest Airport vagy a Lufthansa hivatalos honlapján nézik meg, hogy indul-e a járatuk.