Halálra ítélték távollétében az iraki alelnököt

Vágólapra másolva!
Kötél általi halálra ítélték a jelenleg külföldön tartózkodó iraki alelnököt vasárnap. A bíróság szerint Tárik el-Hasemi halálosztagot működtetett, de az egykori alelnök úgy véli, hogy koncepciós per folyik ellene.
Vágólapra másolva!

Irakban távollétében kötél általi halálra ítélték vasárnap Tárik el-Hasemi alelnököt, aki saját internetes bejegyzése szerint jelenleg Katarban, más források szerint viszont Törökországban tartózkodik.

A szunnita politikust egy ügyvéd és egy tábornok meggyilkolásában találták bűnösnek. Ugyancsak halálra ítélték a sógorát, Ahmed Katánt, aki egyben a magántitkára is. A perben meghallgatott tanúk szerint Hasemi halálosztagot működtetett, ő volt a főként síita tisztségviselőket gyilkoló brigád "szellemi atyja". A politikus, illetve testőrségének néhány tagja ellen 150 vádpontot hoztak fel. Néhány egykori testőre a bagdadi tárgyalásokon azt vallotta, hogy Hasemi adott parancsot a gyilkosságokra.

Ő volt a legmagasabb rangú szunnita a túlnyomórészt síita kormányzatban, míg végül tavaly decemberben vád alá helyezték, és elmenekült az országból - írja a BBC. A május óta zajló per tovább szította a szunniták és síiták közötti hatalmi harcot, ami az amerikai csapatok távozását követően már eleve kiéleződött.

Hasemit az Interpol is körözi, ő viszont koncepciós pernek tartja az eljárást, amelynek célja szerinte a síita Núri al-Máliki miniszterelnök teljhatalmának megszilárdítása politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésével.