Dezertáló tábornok buktatta le a Szíriában dolgozó francia ügynököket

Vágólapra másolva!
A francia titkosszolgálat fedett ügynökei dolgoznak Szíriában, és segítik a rezsimellenes erőket - derült ki hétfőn, miután egy dezertált szíriai tábornok elismerte, hogy francia szolgálatok segítették a szökésben. Szíria régóta vádolt külföldi hatalmakat azzal, hogy az ő munkájuk a szíriai felkelés, de ezt sokan eddig üres propagandának tartották.
Vágólapra másolva!

Francia titkos ügynökök dolgoznak Szíriában a rendszer megdöntésén - ismerte el egy elejtett félmondatban egy dezertált szíriai tábornok. Manaf Tlasz tábornok egy hétfői interjúban a BBC-nek és a BFMTV francia hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az ő szökését is francia ügynökök segítették július elején.

A tavaly óta polgárháborús káoszba zuhanó Szíria vezetői régóta hangoztatják, hogy az országban idegen erők, külföldi hatalmak áskálódnak a rezsim megdöntésén. A megvádolt külföldi országok eddig tagadták ezt, és bár többen is nyíltan kiálltak a szíriai felkelők mellett, azt állították, hogy az ország területén nincsenek embereik.

Tlasz tábornok, aki jelenleg Párizsban él, azt mondta, hogy a francia "szolgálatok" segítettek neki megszökni Szíriából. Azt ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan hogyan szökött meg, mert - mint fogalmazott - nem akarja veszélybe sodorni azokat, akik segítettek neki. Ennek ellenére hozzátette: nagyon hálás a francia kormánynak a segítségért.

Tlasz tábornok dezertálása az idén nyáron hatalmas csapást jelentett a szíriai rezsim számára. Ő volt ugyanis a szíriai köztársasági gárda egyik elit brigádjának a parancsnoka. Ráadásul híres családból is származik, apja 30 éven át szolgált az ország védelmi minisztereként - írja a BBC.