Kórházakat és iskolát robbantottak fel Aleppóban

Vágólapra másolva!
Orvosok és betegek haltak meg a támadásban. A detonáció hatalmas pusztítást okozott Szíria második legnagyobb városában.
Vágólapra másolva!

Két kórház és egy iskola romba dőlt egy hatalmas erejű robbanás következtében Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. Helyszíni jelentések szerint 27 polgári személy - köztük orvosok és betegek - halt meg, 64-en megsérültek.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség hétfőre virradóra jelentette, hogy előző nap este a kormányerők elől hátráló "terrorista bandák és zsoldosok" több mint egy tonna robbanóanyagot helyeztek el egy kisbuszban, és felrobbantották a járművet Aleppó egyik sűrűn lakott negyedében.

A helyszíni tévéfelvételekből ítélve a detonáció hatalmas pusztítást okozott, vér borítja a környéket, és nagy erőkkel folyik a mentés. Kórházi források nem zárják ki, hogy emelkedni fog a halálos áldozatok száma, egyrészt, mert sok sérültnek válságos az állapota, másrészt sokan lehetnek még az összedőlt épületek romjai alatt. Helyi lakosok szerint a felrobbantott épületekben kormánykatonák voltak elszállásolva.

A szíriai helyzet lesz a fő témája az ENSZ égisze alatt működő Emberi Jogi Tanács 21. ülésszakának, amely hétfőn kezdődik Genfben. A nemzetközi diplomácia számos képviselője lesz jelen, köztük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Eközben folytatja diplomáciai erőfeszítéseit Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai különmegbízottja, aki vasárnap Kairóba érkezett. A veterán algériai diplomata szíriai tényfeltáró látogatást tervez, majd - az iráni külügyminisztérium bejelentése szerint - a közeli jövőben Teheránba várják őt.