Megölték Líbiában az amerikai nagykövetet

iszlamnisták rakétavetővel támadták a líbiai amerikai konzulátust Bengáziban, líbiai amerikai nagykövet, Christopher Stevens és
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette a kelet-líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni kedd esti támadásban - közölte a francia hírügynökséggel a líbiai belügyminiszter-helyettes. Az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió értesülése szerint a nagykövet füstmérgezésben halt meg.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette akkor, amikor fegyveresek kedd este megtámadták az amerikai konzulátus épületét Bengáziban - jelentette be a líbiai belügyminiszter-helyettes. Vanisz es-Saref szerdán elmondta azt is, hogy Cristopher Stevens misszióvezető mellett a bengázi konzulátus három másik amerikai munkatársa is meghalt, miután szélsőséges iszlamista fegyveresek rakétatámadást hajtottak végre a képviselet ellen.

Stevens halálát Musztafa Abu Sagúr líbiai miniszterelnök-helyettes megerősítette. Az al-Dzsazíra katari arab hírtelevízió értesülése szerint a nagykövet füstmérgezésben halt meg.

Először az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be arról, hogy iszlám fegyveresek páncélöklökkel lőtték a bengázi épületet, és megpróbálták felgyújtani. A támadások hírét később az amerikai külügyminisztérium is megerősítette, Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy a bengázi halott a külügyminisztérium munkatársa volt. Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta: elítéli a támadást, és felszólította Mohamed Magarif líbiai államfőt, hogy tegyen meg mindent a Líbiában tartózkodó amerikaiak védelmére.

Forrás: AFP
A konzulátus kiégett épülete.További képekért kattintson!

Az al-Arabíja szerint a támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült, iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims címet viselő filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák. A The Wall Street Journal című lap szerint a filmet egy 54 éves izraeli-amerikai, Sam Bacile rendezte, és abban azt állította, hogy "az iszlám rák" és a gyűlölet vallása. Bacile nemcsak a rendezője, hanem az írója és producere is az ötmillió dollárból, 60 színész és 45 fős stáb közreműködésével készült filmnek, amelyről hangoztatta: nem vallási, hanem politikai mű.

Iszlám szélsőségesek a líbiai támadást megelőzően hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre Kairóban az Egyesült Államok nagykövetsége előtt is. Beszámolók szerint a tüntetők letépték az amerikai zászlót az épület faláról és elégették azt.