Már 18 áldozata van a csehországi szeszmérgezésnek

Vágólapra másolva!
Csehországban csütörtökön betiltották a tömény szesz piaci árusítását és kimérését. A szeszmérgezés miatt több tucat embert ápolnak a kórházakban, ketten megvakultak, és már összesen 18-an meghaltak. Az üggyel kapcsolatban már négy embert őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Betiltották a tömény szesz piaci és utcai árusítását, illetve kimérését csütörtökön Csehországban, miután a metilalkohol-mérgezés következtében meghalt személyek száma 18-ra emelkedett. Az áldozatok majdnem fele - tíz személy - Észak-Morvaországban halt bele a mérgezett metanolt tartalmazó vodka, borókapálinka és rum fogyasztásába.

A tiltó intézkedés a hivatalos visszavonásig marad érvényben - mondta újságíróknak Leos Heger egészségügyi miniszter sajtóértekezleten. Közlése szerint az utóbbi 24 órában további öt személyt szállítottak kórházba súlyos mérgezési tünetekkel, ez azonban kevesebb, mint az előző napokban. Jelenleg legalább kéttucatnyi személyt kezelnek metilalkohol-mérgezéssel főleg morvaországi kórházakban.

A jelentések szerint a metilalkohol-fogyasztás két esetben vaksághoz vezetett. A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a pancsolt alkohol gyártója után. Az üggyel kapcsolatban eddig már négy személyt vettek őrizetbe, akiknél nagyobb mennyiségű ellenőrizetlen eredetű alkoholt találtak. Azokat az üzleteket, ahol állami védjegy nélküli alkoholt találtak, a hatóságok bezárták. A helyzetet bonyolítja, hogy több érintett azt vallotta, nem kocsmában itta a mérgezett szeszt, hanem kisebb boltokban, kioszkokban rendes üvegekben vásárolták.

A sajtóban felmerült a dél-morvaországi Drak nevet viselő pálinkafőzde neve, de a cég visszautasította a gyanúsításokat, és egymillió koronás díjat ajánlott fel annak, aki segít kideríteni a mérgezett italok eredetét, illetve gyártóját. A hatóságok nem léptek fel a pálinkafőzde ellen.

A országos élelmiszer-ellenőrzési hivatal és a rendőrség is az utóbbi napokban több ezer boltot, kioszkot, kocsmát ellenőrzött, és számos helyen találtak gyanús, állami védjegyet nem viselő üvegeket, illetve pancsolt alkoholt. Rendőrségi források szerint országszerte legalább kétezer liter gyanús pálinkát foglaltak le. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye még nem ismert. A kiszivárgott értesülések szerint több tucatnyi mintában a megengedettnél nagyobb mennyiségű metilalkoholt mutattak ki.