Megrohamozták a jemeni amerikai nagykövetséget

amerikaellenes tüntetés a jemeni amerikai követség előtt Szánában
Vágólapra másolva!
A Mohamed prófétáról szóló amerikai film ellen tüntetők megtámadták Jemenben az amerikai nagykövetség épületét, egy tiltakozót lelőttek a rendőrök. Összecsapások vannak Egyiptomban az amerikai nagykövetség előtt is, legalább tizenhárman megsérültek, amikor a rendőrség megpróbálta felszámolni a tüntetők sátrait. Az iraki Nedzsefben síiták százai vannak az utcán, Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandálva.
Vágólapra másolva!

Több országban is tüntetők támadták meg az amerikai nagykövetségeket egy állítólag Mohamed prófétát gyalázó amerikai film elleni tiltakozás jegyében. Jemen fővárosában több autót felgyújtottak a követség előtt, és lövések is dördültek, amikor a rendőrség megpróbálta feltartóztatni a tömeget. A beszámolók szerint több ember is megsérült. A biztonsági erők vízágyút és könnygázt is bevetettek a tüntetőkkel szemben - írja a BBC. Délután a tüntetők ismét megpróbálták megrohamozni a nagykövetséget, a rendőrség ekkor rálőtt a tömegre, és az egyik tiltakozó életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

Csütörtökre virradó éjjel tizenhárman sérültek meg az Egyesült Államok kairói nagykövetsége előtt, a tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban. A MENA állami hírügynökség jelentése szerint az egyiptomi főváros központjában lévő külképviselethez vezető utakat lezárták a hatóságok, de a megmozdulások reggel is folytatódtak. A tüntetők kedden felmásztak a követség épületére, és letépték, majd elégették az amerikai zászlót.

Mohamed Murszi elnök egy csütörtöki tévés nyilatkozatában azt mondta, hogy a békés tüntetéseket támogatja, de a muzulmánok elutasítják az emberek, nagykövetségek és más helyszínek elleni támadásokat. "Mi, egyiptomiak elutasítjuk az agresszió és prófétánk megsértésének minden formáját" - jelentette ki Murszi, s ezután arra kért "mindenkit, hogy ne sértse meg az egyiptomi törvényeket és (...) ne támadja meg a külképviseleteket". Az államfő jelenleg Brüsszelben tartózkodik hivatalos látogatáson.

Forrás: AFP
Kairóban letépték a zászlót az amerikai követségről. További képekért kattintson!

Síiták százai tüntettek az iraki Nedzsefben

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok több száz híve tüntetett csütörtökön Nedzsef iraki városban az Egyesült Államokban készült Innocence of Muslims című film miatt. Nedzsef a síiták egyik legfőbb városa. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendfenntartó erők által körülvett tüntetők Amerika- és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. Muktada asz-Szadr a tüntetőkhöz intézett üzenetében azzal a követeléssel fordult az iraki kormányhoz, hogy kérjen magyarázatot az Egyesült Államok bagdadi nagykövetétől az iszlámgyalázó filmmel kapcsolatban.

A film ellen tiltakozó líbiai iszlim szélsőségesek kedden este megtámadták az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt az amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. Ezután az Egyesült Államok haditengerészete két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe. Továbbá az országba küldtek 50 tengerészgyalogost is az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

Az amerikai kormány továbbá vizsgálja, hogy talán nem is a film, hanem a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt-e. Amerikai terrorelhárítási szakértők szerint a támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen.