Túlságosan elhízott sok templomi elefánt Indiában. A nagy tisztelettel körülvett állatok keveset mozognak, viszont sokat etetik őket, úgyhogy koplalniuk kell, találták ki Tamil Nadu államban.

Elefántokat fogyasztanak Indiában: a templomok túlságosan elhízott példányait fogták fogyókúrára. A próbálkozás egy déli államban, Tamil Naduban folyik, ahol szinte az összes templomi elefánt túlsúlyos. Vallási okokból tartják az állatokat a szent helyek, gyakran használják őket ünnepeken szertartásokhoz. A leghájasabbak fél tonnával nyomnak többet, mint kellene, de akad olyan tehén, melynek hét mázsa súlytöbblete van.

Forrás: AFP

Állatorvosok szerint a fogság és az elhízás kéz a kézben jár egymással. Az elefántok a vadonban vagy kétszázféle étket esznek - a legkülönfélébb gyümölcsöket, virágokat, gyökereket, gallyakat -, míg fogságban jóval egyhangúbb a kosztjuk. Ráadásul olyasmit is kapnak takarmányként, ami igen hizlal, és amihez a dzsungelben sohasem jutnak hozzá, ilyen egyebek közt a rizs, a köles. Az elefántok szabadon élve sokkal többet mozognak: vándorolnak, emelkedőkön kaptatnak, mindemellett versengeniük kell más vadakkal a táplálékért.

A templomok vezetői azt állítják, hogy naponta rendszeresen sétáltatják elefántjaikat, legalább 5 kilométert kutyagoltatják őket. Csakhogy - tudományos megfigyelések szerint - egy elefánt a vadonban legkevesebb húsz négyzetkilométeres területet is bebóklászik, hogy meglelje napi betevőjét, amely negyedtonnányi növény. Mindezek tetejébe még a babona is táplálja az elefántokat: a csillagjósok szerint egy elefánt etetésével távol lehet tartani a gonosz erőket - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap.