Harry herceg lehetett egy tálib támadás célpontja

Harry herceg az afganisztáni NATO-támaszponton, szeptember 7-én, muszlim radikálos támadása
Vágólapra másolva!
A brit Harry herceg lehetett a célpont abban a támadásban, amelyet tálibok intéztek egy afganisztáni katonai bázis ellen, és amelyben két amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. Korábban az iszlámellenes film keltette közel-keleti megmozdulássorozathoz sorolták az összecsapást. Harry herceg a támaszponton állomásozik, nem esett baja.
Vágólapra másolva!

A brit Guardian információi szerint Harry herceg lehetett a célpontja az afganisztáni Camp Bastion katonai bázist pénteken ért támadásnak. A brit trónörökös kisebbik fia katonaként a táborban állomásozik. A korábbi nyilatkozatokban a Mohamed prófétát gyalázó amerikai film miatt a muszlim világban elharapódzó erőszakhullámhoz sorolták a tálib támadást.

A tálibok egyik szóvivője viszont szombaton azt közölte, hogy a célpont maga Harry herceg volt - aki a korábbi brit közlések szerint egy percig sem volt veszélyben, így nem is esett baja. A tálib férfit a Sky News idézte.

Forrás: AFP/John Stilwell
Harry herceg (a képen baloldalt) szeptember elején érkezett az afganisztáni bázisra

Egy másik, szintén a tálib támadók nevében beszélő szóvivő viszont azt állította, hogy a támadást az iszlámot gyalázó film miatt indították megtorlásul.

A péntek éjszakai támadásban két amerikai tengerészgyalogos meghalt, és többen megsérültek. A tálib felkelők igazi fegyverarzenállal érkeztek. A kapitányi rangban másodpilótaként szolgáló herceg a helyszíntől mintegy két kilométerre tartózkodott éppen a brit lap forrásai szerint. A lapnak nyilatkozó katonai vezetők szerint a tábor nagyon biztonságos, a tálib támadók valójában nem jelentettek fenyegetést.

Harry herceg éppen szombaton ünnepli a 28. születésnapját. Afganisztánba szeptember 7-én érkezett.